Úvod Zaujímavosti Ľudia internetu riešia vážnu otázku: Sú tieto šaty modro-čierne, alebo bielo-zlaté?

Ľudia internetu riešia vážnu otázku: Sú tieto šaty modro-čierne, alebo bielo-zlaté?

7

Internet je zvláštne miesto, plné zvláštnych ľudí, ktorých zaujímajú tie najzvláštnejšie veci. Či už to bol simulátor kozy alebo niečo iné, vždy si poviem, že už nič zvláštnejšie nemôže prísť. A vždy sa zmýlim.

Najnovšou virálnou témou vo vlnách internetu sú šaty, ktoré ľudí rozdelili na dva tábory. Mnohí sa totiž nevedia zhodnúť, akej farby vlastne sú. Jeden tábor tvrdí, že sú modro-čierne, zatiaľ čo druhý tvrdí, že sú bielo-zlaté.

Fotografia šiat bola nahraná na bloggerskú sieť Tumblr, kde sa okamžite zvrhla vášnivá debata, ktorá pokračovala na Twitteri. Človeku nezostávalo nič iné, len neveriacky sledovať, koľko komentárov a zdieľaní táto životu dôležitá otázka získala.

Do debaty sa zapojila aj technologická spoločnosť Adobe, ktorá vyvíja známy Photoshop. Po rýchlom rozbore farieb bolo hneď jasné, koľká bije. Tam však debata neskončila, ba naopak, práve začala. Nádejní vedci totiž tento úkaz vysvetlili tak, že naše oči, hlavne pri zhoršených svetelných podmienkach, môžu vidieť farby v iných odtieňoch. Z modrej sa teda veľmi rýchlo môže stať takmer biela a z hnedej farby, zlatá.

saty-2
Bielo-zlaté alebo modro-čierne?

 

Podobnú situáciu už opísali v známej optickej ilúzii, v ktorej sú dva štvorčeky hracej plochy na prvý pohľad úplne iného odtieňu, no po ich spojení je jasné, že odtieň je identický.

saty-3

Čo však veda nevysvetlila je prehnaná reakcia ľudí internetu, ktorá sa strhla po publikovaní fotografie šiat. Do celého virálneho kolotoča sa dokonca zapojili aj spoločnosti, ako napríklad Sony, ktorej PlayStation divízia na Twitteri zverejnila obrázok „bielo-žltého“ ovládača pre PS4. No nie je ten internet fantastické miesto?