Už týždeň máme v redakcii dva zaujímavé kúsky techniky. Konkrétne ide o smartfóny od Samsungu, ktoré sa vyznačujú krásnym dizajnom a prémiovou konštrukciou. Ide, samozrejme, o Galaxy Alpha a Galaxy A5. Novinky z Južnej Kórei, ktoré by vás mohli zaujať.

Samsung v poslednej dobe nezažíva práve najlepšie časy. Predaje klesajú a firma sa snaží zaujať ľudí novými zariadeniami. Stavil hlavne na krajší dizajn a vyladenejší systém. Či sa to so vzhľadom zariadenia podarilo, musíte posúdiť vy. S plynulosťou systému som však problémy nemal.

Pred tým, než začnem porovnávať Galaxy Alpha a Galaxy A5 by som ešte chcel povedať, že je to nerovný súboj. Alpha je totiž (aj keď sa to nezdá) high-end telefón s veľmi výkonným procesorom, zatiaľ čo Galaxy A5 mieri skôr do strednej triedy. Napriek tomu momentálne oba smartfóny stoja približne rovnako.

Hrubo sú označené špecifikácie, v ktorých telefón (subjektívne) víťazí:

a5

Samsung Galaxy A5

alpha-300

Samsung Galaxy Alpha

Displej 5″ HD (1280 x 720) 294 ppi Super AMOLED 4,7″ HD (1280 x 720) 312 ppi Super AMOLED
Procesor Snapdragon 410, 4 x 1,2 GHz Exynos 5430 4 x 1,3 GHz + 4 x 1,8 GHz
Architektúra 64 bit 32 bit
Grafika Adreno 306 Mali-T628 MP6
Pamäť RAM 2 GB 2 GB
Úložný priestor 16 GB + Micro SD do 64 GB 32 GB
Rozmery a váha 139.3 x 69.7 x 6.7 mm, 123 g 132.4 x 65.5 x 6.7 mm, 115 g
Konštrukcia Celokovová + Gorilla Glass 4 Kovový rámik, plastový zadný panel + Gorilla Glass 4
Operačný systém Android 4.4.4 KitKat + TouchWiz Android 4.4.4 KitKat + TouchWiz (plánovaný 5.0 Lollipop)
Batéria 2 300 mAh 1 860 mAh
Fotoaparáty Zadný – 13 Mpix, Predný – 5 Mpix Zadný – 12 Mpix, Predný – 2,1 Mpix

 

Displej

Oba smartfóny využívajú displej využívajúci Super AMOLED technológiu. Oproti konkurencii teda ponúkajú skutočnú čiernu pri ktorej sú pixely vypnuté. Galaxy Alpha má však o niečo sýtejšie farby a celý zobrazovaní panel vyzerá živšie, čo sa dá postrehnúť už na prvý pohľad. Rozlíšenie je však v dobe QHD displejov podpriemerné. 4,7 prípadne 5-palcová odrazovka s HD rozlíšením je charakteristická pre telefóny s nižšou cenovkou.

Na druhej strane však musím dodať, že som medzi HD a full HD takmer nepostrehol rozdiel. Obraz bol ostrý a raster som si dosiaľ nevšimol. Celkovo teda displeje na oboch smartfónoch hodnotím veľmi pozitívne. Samsung v tomto patrí na špičku.

Problémy neboli ani cez deň, keď mi na smartfón svietilo slnko a ani v noci, keď som jas znížil na minimum a obrazovka ma neoslepovala. Nakoniec musím vyzdvihnúť aj krycie sklíčko Gorilla Glass 4. Mobily som vôbec nešetril. Nosil som ich vo vrecku s kľúčmi, niekoľkokrát som ich položil na displej, no zatiaľ som neobjavil ani jeden škrabanec. Toto sklo by už mohli začať používať aj ostatní výrobcovia. Je tenšie a pevnejšie ako predchádzajúca generácia.

Finálny verdikt je teda takýto. Osobne sa mi viac páči zobrazovací panel na Samsung Galaxy Alpha. Je to hlavne vďaka krajším farbám, ale aj tomu, že preferujem menšie zariadenia. 4,7 palcov je pre mňa ideálna veľkosť a Galaxy Alpha mi v tomto veľmi vyhovuje.

galaxy-a5-vs-alpha-1200

 

Výkon

Samsung svoje zariadenia vybavil kvalitnými procesormi, napriek tomu je to však nerovný boj. Ako som už spomínal, Alpha mieri medzi high-end zariadenia, zatiaľ čo Galaxy A5 skôr inklinuje k strednej triede. Porovnanie Exynos 5430 vs. Snapdragon 410 teda nedáva veľký zmysel. Svedčí o tom aj skóre v AnTuTu. Alpha dosiahla takmer 53 000, zatiaľ čo Galaxy A5 ledva 21 250. Benchmarky však málokedy ukážu plný potenciál zariadenia.

Ak teda chcete čistý výkon, Galaxy Alpha vás nesklame. Ponúka totiž high-end čipset porovnateľný so Snapdragonom 805 a grafiku od Mali, ktorá ani po pol roku iba ťažko hľadá konkurenciu. V prípade, že nie ste fanúšikom náročných hier a smartfón si kupujete kvôli Facebooku, Instagramu a YouTubu, v podstate ani nepostrehnete rozdiel. Alpha síce väčšinu aplikácií spustí rýchlejšie, no to je viditeľné, iba ak máte oba telefóny vedľa seba.

Operačný systém je prekvapivo plynulý. Pri TouchWize som zvyknutý na trochu viac lagov. Tie sa dostavia hlavne ak zobudíte telefón a hneď zrolujete notifikačnú lištu, inak som naozaj nemal problém. Samsung síce svoje smartfóny opäť „vybavil“ obrovským množstvom úplne zbytočných aplikácií, no obe zariadenia bežia krásne plynulo. Alpha je síce celkovo o niečo rýchlejšia, no ten rozdiel je minimálny. Dobrá práca, Samsung!

Rozdiel vo výkone procesorov sa však objaví, len čo zapnete náročnejšie hry. Asphalt 8 mi dokonca na Galaxy A5 ani nešlo spustiť. To môže byť kvôli 64-bit architektúre procesora. Na internete som však našiel videá, na ktorých Asphalt 8 fungoval. Možno teda ide iba o nejaký problém s mojim zariadením.

galaxy-a5-vs-alpha-4-1200

 

Konštrukcia

Séria Alpha (alebo A) zariadení je známa kvalitným prevedením. Samsung konečne po rokoch ukázal, že naozaj vie vyrobiť zariadenie, ktoré prémiovo vyzerá a tiež pôsobí na dotyk. Mne osobne sa však o niečo viac páči Galaxy Alpha.

To mnohých môže prekvapiť, keďže Alpha má iba kovový rámik. Zadný kryt smartfónu je vyrobený s mäkučkého plastu, ktorý sa nešmýka ani v chladnom a suchom počasí, čo je veľké plus. Textúra panelu sa trochu podobá na vlajkovú loď Galaxy S5, no jamky sú oveľa menšie a telefón tak nevyzerá ako náplasť.

Na druhej strane, Galaxy A5 má celokovovú konštrukciu, ktorá však až tak kovovo nepôsobí. Niekoľko dní som si dokonca myslel, že zadný panel je z nejakého zvláštneho plastu. Neberte to však zle. Smartfón pôsobí prémiovo a vyzerá skvele. Hodili by sa mu síce trochu menšie okraje, no to je iba môj názor.

Osobne nie som presvedčený, že hliník je lepší ako plast. Plastový telefón oveľa viac vydrží, nezohreje sa tak rýchlo, no na druhej strane si svoju teplotu drží aj v zime. Plusom je aj možnosť vymeniť batériu, prípadne celý zadný kryt. Ten sa totiž skôr či neskôr určite poškriabe.

Nakoniec ešte pár slov ku tenučkej konštrukcii oboch zariadení. Je naozaj príjemné používať telefón hrubý iba 6,7 mm. Problémom však môže byť malá batéria. Alpha má 1860 mAh akumulátor, zatiaľ čo v Galaxy A5 nájdete 2 300 mAh batériu. To sa na prvý pohľad môže zdať ako veľmi málo, ale pozitívom je, že po pol hodine je zariadenie takmer nabité a vy môžete ísť. Nakoniec, výdrž nie je až taká hrozná, ako by sa mohlo zdať. Alpha vydrží na jedno nabitie so zapnutým displejom približne 3,5 hodín a Galaxy A5 o pár minút menej. Pre menej náročných používateľov je to až až. Ak však chcete zariadenie, ktoré vydrží všetko, poobzerajte sa niekde inde.

galaxy-a5-vs-alpha-3-1200

Fotoaparáty

Pre fanúšikov fotografií tu mám skvelé správy. V týchto smartfónoch nájdete výborné fotoaparáty. Ja však preferujem 12 Mpix ISOCELL senzor na Galaxy Alpha. Fotí totiž v pomere strán 16:9. Ak chcete v tomto pomere fotiť s Galaxy A5, musíte si rozlíšenie znížiť na 9,6 Mpix.

Telefóny však vo všeobecnosti produkujú pekné obrázky, s ktorými by mali byť menej nároční používatelia spokojní. Samsung bol, čo sa týka fotoaparátov, vždy medzi najlepšími. Aplikácia fotoaparátu je relatívne jednoduchá a rýchlo v nej nájdete všetko, čo hľadáte. Ľahko sa dostanete k HDR, zmene rozlíšenia či k rôznym efektom.

V tme sa viac vyznamenala Galaxy Alpha. Čiastočne to môže byť práve vďaka ISOCELL senzoru a lepšej optike, ktorá zachytí viac svetla.

Čo sa týka predného fotoaparátu, musím vyzdvihnúť 5 Mpix senzor na Galaxy A5, ktorý je jednoducho lepší, než 2,1 Mpix jednotka na Alphe. To však neznamená, že Alpha fotí podpriemerne.

Záver

Čo povedať na záver? Nuž, od začiatku to bol nerovný súboj. Predsa len, Galaxy A5 naozaj patrí skôr do strednej triedy, ale nepôsobí tak. Telefón vyzerá skvele, navyše je veľmi tenký a v mnohom inklinuje skôr ku vlajkovým lodiam. Napríklad, rovnaký 13 Mpix senzor nájdete vo väčšine smartfónov ostatných výrobcov.

Na druhej strane, Galaxy Alpha ponúka dve veci, ktoré vidíte spolu iba málokedy. Kompaktné telo a high-end špecifikácie. Naozaj nerozumiem, prečo Samsung tento telefón viac nepropagoval. Ak teda máte záujem o kompaktné zariadenie s vlajkovými špecifikáciami, Galaxy Alpha je naozaj skvelá voľba. Vlastne je to prvý smartfón po dlhej dobe, ktorý ma naozaj zaujal a zaradil by som ho medzi modely, ktoré by som zvažoval pred kúpou.

Tým pádom je jasné, kto u mňa toto porovnanie vyhral. Galaxy A5 však má niekoľko tromfov v rukáve, ako väčší displej, kovová konštrukcia alebo kvalitnejší predný fotoaparát. Všetko však závisí na vás.

Samsung Galaxy Alpha momentálne zoženiete od 347 eur, zatiaľ čo Galaxy A5 nájdete už za 342 eur.

alpha vs a5