Samsung Galaxy A5

Včera nám, okrem Galaxy Alpha, prišiel do redakcie ešte jeden zaujímavý smartfón od juhokórejského giganta. Ide o jednu z noviniek A-série so špičkovým dizajnom a špecifikáciami, ktoré zapadajú do strednej triedy. Galaxy A5 je jedným z najzaujímavejších smartfónov od Samsungu, aký som kedy držal v ruke. A to hneď z niekoľkých dôvodov. 

Dizajn

V prvom rade, Samsung pri vývoji Galaxy A5 zmenil snáď všetko, na čo sme boli doteraz zvyknutí – niektoré veci k lepšiemu, niektoré nie. V prvom rade treba vyzdvihnúť tenučkú kovovú konštrukciu, ktorá zariadeniu dodáva špičkový vzhľad.

Zadný, panel konštrukcie je z drsného kovu. Bohužiaľ sa nedá odstrániť a tým pádom nemáte prístup k batérii, čím boli zariadenia od Samsungu známe. Smartfón však pôsobí pevnejšie. Či je to plus alebo mínus teda necháme na vás.

Sloty na Nano-SIM a Micro-SD kartu sú umiestnené na boku konštrukcie a dajú sa vybrať prostredníctvom tenkej pomôcky.

Na prednej strane nájdete 5-palcový Super AMOLED displej s HD (1280 x 720p) rozlíšením, ktorý je chránený sklom Gorilla Glass 4.

IMG_7701

Špecifikácie

Samsung Galaxy A5 je skutočne zaujímavý, a to nie len svojím vzhľadom; na strednú triedu ponúka totižto pomerne skvelé špecifikácie.

Samsung ho vybavil novým 64-bitovým čipsetom Snapdragon 410 so štyrmi jadrami s taktom 1,2 GHz, ktorým sekunduje grafický procesor Adreno 306, vrátane 2 GB pamäte RAM. S multitaskingom sme zatiaľ nemali žiadne problémy.

Operačný systém

TouchWiz je TouchWiz. Smartfón má občas problém s plynulosťou, hlavne keď od neho chceme príliš veľa vecí naraz. Seká aj napríklad rolovanie notifikačnej lišty, čo je obzvlášť viditeľné, ak inteligentný telefón zobudíte.

Na druhej strane, systém ponúka funkcie, ktoré pri konkurenčných produktoch len tak ľahko nenájdete. Používateľov nepochybne poteší možnosť spustiť dve aplikácie naraz, i keď na 5-palcovej zobrazovacej jednotke to nie je žiadna výhra.

Rovnako dúfame, že zariadenie čoskoro dostane aktualizáciu operačného systému Android na verziu 5.0 Lollipop, aby sa tak dokázala využiť spomínaná 64-bitová architektúra procesora.

IMG_7696

20150211_150546

Fotoaparát

Fotoaparáty zariadenia vyzerajú byť na smartfón strednej triedy celkom kvalitné. Vzadu nájdete 13 MPx jednotku; senzor však fotí fotografie s pomerom strán 4:3. Ak chcete fotiť v pomere 16:9, rozlíšenie musíte znížiť na 9,6 MPx.

Vpredu sa na vás zase díva 5 MPx ‚selfie‘ kamera, na ktorú sa nemôžeme zatiaľ sťažovať. Fotí pekne a vďaka funkciám, ktoré Samsung implementoval do softvéru, môžete fotografie šikovne upraviť, napríklad skrytím vrások a podobnými kozmetickými špecialitkami.

Batéria

Nakoniec ešte pár slov k výdrži energie. Samsung Galaxy A5 zrejme ohromí predovšetkým tenučkou konštrukciou. Rozmery 139.3 x 69.7 x 6.7 milimetra sú toho priamým dôkazom. Štýlový dizajn má však aj svoje negatíva. Galaxy A5 totiž disponuje iba 2 300 mAh batériou, ktorej výdrž nevyzerá byť zrovna najideálnejšou.

Samsung síce svoj výrobok vybavil módom extrémneho šetrenia, ten však na druhú stranu veľmi limituje možnosti zariadenia. Využiť môžete aj menej drastický mód, ktorý obmedzí výkon smartfónu a prenos dát na pozadí. No ani ten ale nie je ideálny, keďže stále pomerne dosť obmedzuje.

Smartfón dokáže vydržať na jedno nabitie pri nenáročnom používaní i celý deň.

Samsungu Galaxy A5 sa budeme detailnejšie venovať v plnej recenzii. Dovtedy sa nás v komentároch pýtajte všetko, čo vás zaujíma.