Tento týždeň som strávil so zaujímavým smartfónom od Samsungu. Ide o zariadenie strednej triedy, známe ako Galaxy A5. Nejedná sa síce o vlajkovú loď, no tento telefón je momentálne veľmi dôležitý. Ukazuje nám totiž, akou cestou sa juhokórejský gigant vyberie, aký bude dizajn jeho budúcich zariadení, čo sa stane so softvérom a podobne.

Zariadenia z radu A/Alpha priniesli závan čerstvosti do inak nudného dizajnového jazyka a konštrukčného spracovania smartfónov od Samsungu. Prvýkrát sme sa dočkali celokovovej konštrukcie a zdá sa, že ani TouchWiz telefón nespomaľuje tak, ako tomu bolo v minulosti. Galaxy A5 je jedným z mála telefónov, ktoré patria do strednej triedy, ale rozhodne na to nevyzerajú.

IMG_7684

Špecifikácie Samsung Galaxy A5

Procesor: Snapdragon 410 – 4x 1,2 GHz Cortex-A53 (64-bit)
Grafický čip: Adreno 306
Displej: 5-palcový Super AMOLED HD (1280 x 720p) prekrytý sklom Gorilla Glass 4
RAM: 2 GB LPDDR3
Úložný priestor: 16 GB + micro SD slot do 128 GB
OS: Android 4.4.4 Kitkat s nadstavbou TouchWiz
Fotoaparáty: Zadný 13 Mpix, 1 x LED, full HD video. Predný 5 Mpix, full HD video
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, hotspot, Bluetooth v4.0, GPS, GLONASS, NFC, LTE cat. 4, Micro USB
FM Rádio: Nie
Reproduktory: Zadný vedľa fotoaparátu, vpredu sluchátko na telefonovanie
Batéria: 2 300 mAh
Balenie: Manuál, slúchadlá, 2A nabíjačka, kábel, Samsung Galaxy A5

Kúpiť Samsung Galaxy A5

Elegantná kovová konštrukcia

Dizajnéri Samsungu sa pri výrobe Galaxy A5 konečne hecli a do sveta vypustili smartfón s celokovovou konštrukciou. Všetko, čo na zariadení uvidíte, je vyrobené z prvotriednych materiálov. Či už ide o bočný rámik, zadný kryt alebo predné krycie sklo Gorilla Glass 4. Zadný fotoaparát na prvý pohľad pôsobí zvláštne. Viditeľne totiž z tela telefónu vytrčiava. V skutočnosti to však vôbec nie je zlé a po desiatich dňoch používania som si nevšimol ani jeden škrabanček na šošovke.

Pozitívne hodnotím aj umiestnenie reproduktora. Ten je, podobne ako pri Galaxy S3, vo vrchnej časti konštrukcie spolu s LED bleskom. Tým pádom je veľmi nepravdepodobné, že sa vám ho podarí zakryť rukou. Napriek tomu by som privítal predné stereo reproduktory, ako na HTC One alebo nových telefónoch od Sony či Motoroly.

Chválim aj tenký dizajn zariadenia. Vďaka nemu sa dobre drží a na 5-palcovom displeji môžem dosiahnuť úplne všade bez zbytočného naťahovania sa. Privítal by som však o niečo tenšie okraje po bokoch obrazovky.

Smartfón celkovo vyzerá veľmi elegantne a mnohí ľudia ho považujú za to najkrajšie, čo Samsung doteraz vypustil. Kombinuje všetko, čo sa nám na Samsungoch páčilo a pridáva k tomu veľa nenápadných, no veľmi dôležitých prvkov. Výsledkom je telefón, ktorý sa dobre drží v ruke a zaujme ľudí naokolo. Niečo, čo v strednej triede nájdete len málokedy.

Páči sa vám elegantný vzhľad tohto Samsungu? Zakúpiť ho môžete aj online!

galaxy-a5-7-1200-w

Displej – na AMOLED trochu nevýrazný

O Super AMOLED paneloch sa väčšinou hovorí, že majú prepálené farby. Nuž, to rozhodne nie je prípad obrazovky, ktorú nájdete na Galaxy A5. Displej je v porovnaní s ostatnými zariadeniami od Samsungu až prekvapivo nevýrazný. I keď to nie je práve najlepšie slovo, keďže farby sú úplne v poriadku a viac zodpovedajú realite. Výrobca si podľa všetkého dal prácu s kalibráciou.

Pre fanúšikov saturovaných farieb je tu však mód AMOLED Kino, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v roku 2010. Vtedy totiž zobrazovacie panely od Samsungu žiarili všetkými farbami dúhy a aj niekoľkými navyše. Ja som však všetko nechal na automatike. Páči sa mi, že biela je pri Galaxy A5 naozaj bielou, i keď miestami inklinuje k zelenej.

Čo sa týka rozlíšenia, tešiť sa môžete na HD (1280 x 720p) displej s pentile usporiadaním subpixelov. To znamená že každý pixel obsahuje iba dva subpixely (modrá-zelená alebo červená-zelená) miesto klasických troch (červená, zelená, modrá). Nečakajte teda žiadny superostrý ani superjemný obraz. Počas používania smartfónu som však nepostrehol raster – inými slovami, nezbadal som jednotlivé pixely, ako tomu býva pri displejoch s nižším rozlíšením. Pokiaľ si teda telefón nebudete dávať tri centimetre od očí, nebudete mať problém ani vy.

Operačný systém – TouchWiz

Otázku operačného systému by som mohol jednoducho opísať faktom, že ide o Android 4.4.4 KitKat s nadstavbou TouchWiz. Mohol by som to tak spraviť, no nebolo by to fér. V skutočnosti Samsung Galaxy A5 beží na relatívne dobre vyladenom systéme. V minulosti mi už cez ruky prešlo množstvo čínskych high-endov a s čistým svedomím môžem povedať, že sa zasekávali viac, ako A5. Samsung sa snažil a výsledok musím pochváliť.

Mám však aj niekoľko negatívnych postrehov. Animácia pri vysúvaní notifikačnej lišty je tŕňom v oku. Telefón akoby v tej chvíli sekal, i keď ide úplne plynulo. Dúfam, že po aktualizácii na Android 5.0 Lollipop výrobca využije 60 fps animácie a s niečím podobným sa viac nestretnem.

Screenshot_2015-02-23-18-57-58
Screenshot_2015-02-23-18-58-02
Screenshot_2015-02-23-18-58-11
Screenshot_2015-02-23-18-58-36
Screenshot_2015-02-23-18-58-54
Screenshot_2015-02-23-18-59-08
Screenshot_2015-02-23-18-59-29
Screenshot_2015-02-23-18-59-38
Screenshot_2015-02-23-18-59-43
Screenshot_2015-02-23-18-59-57
Screenshot_2015-02-23-18-56-57
Screenshot_2015-02-23-19-00-07
Screenshot_2015-02-23-19-03-56

Ešte horší je fakt, že som na A5 nerozbehol hru Asphalt 8. Telefón by ju pritom mal zvládnuť bez väčších problémov. Predsa len, štvorjadrový 64-bit Snapdragon 410 je relatívne výkonný.

Inak však všetko beží rýchlo. Dokonca rýchlejšie, ako pri väčšine konkurencie. Problém určite majú aj vlajkové lode (hlavne tie z Číny). Galaxy A5 jednoducho funguje a to je v poslednej dobe veľmi vzácny jav.

Priemerný výkon

Poviem to asi takto. Pokiaľ váš telefón nechcete využívať na hľadanie odpovede na najväčšiu otázku vesmíru, života a vôbec, Galaxy A5 vám bude stačiť. Ako som už spomínal, nevie rozbehnúť napríklad Asphlat 8, no to je skôr softvérová chyba, ktorá bude snáď čoskoro opravená.

Smartfón je dostatočne rýchly. Ak teda nehráte na telefóne hry, budete spokojní. Ak áno, pravdepodobne tiež nenarazíte na veľa problémov, no pripravte sa na nejaký ten lag. Tu a tam sa určite niečo objaví. V podstate ale Snapdragon 410 beží celkom dobre. Pre fanúšikov benchmarkov, Galaxy A5 dosiahol v AnTuTu skóre 21 259.

galaxy-a5-8-1200-w

Fotoaparát – tak na trojku

Fotoaparát Samsung Galaxy A5 je priemerný. Na strednú triedu možno trochu luxusný, no telefón rozhodne do strednej triedy nepatrí. Je to skôr prémiové zariadenie s nižším výkonom, pre menej náročných užívateľov. Rovnaký 13 Mpix senzor momentálne nájdete v podstate vo všetkých drahších telefónoch. Či už ide o HTC (EYE, E8, One Mini 2), Meizu (MX4) či Huawei (Mate 7). V podstate každé zariadenie s 13 Mix zadným fotoaparátom používa tento senzor od Sony.

Všetko však nezáleží iba od senzoru. Rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia, je aj optika. A to nehovorím o softvéri, ktorý fotky spracováva. Zdá sa, že Samsung svoje zariadenie dostatočne pripravil. Fotografie síce nie sú dokonalé a aj v porovnaní s Galaxy Alpha som videl pokles v kvalite, no väčšina z vás by mala byť spokojná.Fotografie boli väčšinou v poriadku. Smartfón mal občas problém s vyvážením svetla na scéne. To spôsobuje veľmi svetlé alebo veľmi tmavé oblasti na obrázku. S podobným nežiaducim efektom sa však momentálne stretnete pri každom mobilnom fotoaparáte, takže nejde o nič neodpustiteľné. Farby sú verné a pokiaľ máte dostatok svetla, tak sa nemusíte obávať šumu.

Zaujímavý je aj predný 5 Mpix fotoaparát. Ten vďaka svojmu relatívne vysokému rozlíšeniu určite nesklame. Pri horších svetelných podmienkach sa však pripravte na veľa šumu.

Batéria

Samsung Galaxy A5 sa môže pochváliť 2 300 mAh batériou. Tá pri 5-palcovom displeji pochopiteľne nemôže lámať rekordy. Vydrží vám jeden deň a na jedno nabitie dostanete približne 3,5 hodiny zapnutej obrazovky. Mimochodom, nabíjanie je vážne rýchle. Stačí počkať niekoľko desiatok minút a môžete ísť.

Zhrnutie

Na záver dodám už iba niekoľko dôležitých slov. Tento smartfón jasne ukazuje, akou cestu sa Samsung rozhodol vybrať. Galaxy A5 sa mi páči. Naozaj, toho nemôžem veľa vytknúť. Má tenučkú prémiovú konštrukciu, dobré fotoaparáty, relatívne rýchly softvér, dostatok pamäte RAM a celkovo, výkonu. Na strednú triedu prekvapivo kvalitné zariadenie. Problémom však je fakt, že Galaxy A5 nie je typický smartfón strednej triedy. Tomu nasvedčuje aj jeho cena, ktorá sa momentálne pohybuje na hranici okolo 340 eur.

Kúpiť nový Samsung Galaxy A5 (2016)

Ak sa nakoniec rozhodnete pre kúpu Samsung Galaxy A5, myslím, že nebudete ľutovať. Toto zariadenie zvládne všetko, čo od neho očakávate a vďaka peknému vzhľadu sa ním môžete pochváliť aj na verejnosti. Konečná voľba je teda na vás. Ak však chcete niečo výkonnejšie (prípadne lacnejšie) s prémiovou konštrukciou, odporúčam zvážiť Galaxy Alpha, HTC One (M7), Sony Xperia Z1/Z3 Compact či Sony Xperia Z2. Všetky tieto telefóny stoja približne rovnako.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Samsung Galaxy A5 nájdete na Recenzie.SME.sk

 

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
7
Fotoaparáty
6
Signál a kvalita hovoru
8
Výkon
5
Softvér
7
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
10