HIV, syfilis a iné vážne pohlavne prenosné ochorenia sú dnes hrozbou hlavne v rozvojových oblastiach, akými sú napríklad Rwanda či iné odľahlé a zaostalé časti Afriky.

Úmrtnosť na tieto choroby je v daných oblastiach oproti vyspelým krajinám extrémne vysoká, kde podstatným problémom je hlavne včasná diagnostika a teda promptný začiatok liečby.

Profesionálne medicínske zariadenia a laboratória sú však veľmi nákladné, nehovoriac už o ich veľkosti a preprave do postihnutých oblastí.

Vedecký tím z Columbia University má však riešenie, ktoré môže do budúcnosti zachrániť množstvo životov.

Vyvinuli príslušenstvo ako pre iOS tak Android smartfóny, ktorého náklady na výrobu nepresahujú pár desiatok dolárov, a ktoré dokáže odhaliť pohlavne prenosné choroby.

Jedná sa o akúsi kazetu, ktorá sa svojou veľkosťou zmestí do dlane a pre odhalenie choroby jej stačí kvapka krvi napríklad z prsta.

Vďaka obsiahnutým činidlám v komorách kazety a malému množstvu energie z batérie smartfónu budete za 15 minút vedieť, či ste HIV pozitívny.

Oproti klasickým imunologickým metódam slúžiacim k detekcii protilátok sa tak jedná o úsporu nielen tisícok dolárov ale aj podstatného času.

Toto zariadenie sa už začalo s počiatočným úspechom testovať priamo v teréne a vyzerá to, že mobilné technológie nám nie len umožnia komunikovať so svetom ale aj zachrániť životy.

Priebeh použitia tohto príslušenstva si môžete pozrieť na videu.

Zaujímavosťou je, že sa však nejedná o prvé takéto mobilné medicínske príslušenstvo.

Andrew Bastawrous je vedec a oftalmológ, ktorý poskytuje starostlivosť o zrak obyvateľom rozvojových oblastí sveta, konkrétne v Keni a v okolí.

So svojim tímom zhotovil lacné a dostupné príslušenstvo pre smartfóny v podobe akejsi optiky, ktorá dokáže včas diagnostikovať choroby oka, ktoré v týchto oblastiach ich obyvateľom spôsobujú slepotu.

Až 39 miliónov ľudí po celom svete trpí slepotou a väčšina z nich žije práve v odľahlých krajinách sveta, kde k slepote u obyvateľov došlo vďaka neliečeniu často aj banálnych ochorení.

Diagnostika je v týchto oblastiach jednoducho nedostupná a veľmi drahá.

Ak vás tento medicínsky pokrok zaujíma, pozrite si rozhodne skvelú prednášku, ktorá obsahuje ako slovenské tak české titulky.