Vírusy, malvér, útočné reklamy pýtajúce si vaše telefónne číslo. Bezpečnostné nástrahy digitálneho sveta dnes už snáď vidíme na každom kroku, pričom správy o nových vírusoch, spôsoboch softvérového útočenia či krádežiach osobných údajov sa už objavujú takmer denne.

Často sú však takéto správy brané s prehnanou vážnosťou, pričom existencia nového vírusu ešte nedokazuje aj existenciu skutočných ujem na digitálnom súkromí.

Ak so svojím smartfónom alebo tabletom pracujete s bežnou rozvahou, na 99% ste v bezpečí.

Pozrite sa na päť základných krokov, ktoré vedú k silnej ochrane pred vírusmi.

Pozor, kam klikáte

Pravdou je, že za väčšinu vírusových útokov si môžu užívatelia sami.

Vyskakovacie pop-up reklamy informujúce vás o napadnutí vášho zariadenia vírusom sú dobrým príkladom kam rozhodne neklikať.

Ak obdržíte mail od neznámeho adresáta často v cudzom jazyku s obsiahnutým odkazom, namiesto kliknutia naň mail nahláste ako spam.

2015-02-04

Rovnako tak banky, poisťovne a podobné inštitúcie od vás nikdy nebudú chcieť odoslanie citlivých údajov len prostredníctvom mailu alebo pochybnej webovej prihlasovacej obrazovky.

Skracovače URL adries sú dobrou pomôckou, útočníci za takýto skrátený odkaz však môžu ukryť softvérovú nástrahu. Ak si nie ste istí, čo sa za takýmto napr. veľmi populárnym bit.ly odkazom skrýva, použite tento web www.trueurl.net.

Zadajte do poľa skrátený odkaz a okamžite vám prezradí skutočný cieľ smerovania odkazu.

Deaktivujte položku  „neznáme zdroje“ v nastaveniach

Každý Android smartfón alebo tablet umožňuje používateľovi nainštalovať aplikáciu alebo hru aj mimo obchodu Google Play.

Slúži na to apk. súbor a povolenie v nastaveniach smartfónu pod pojmom „neznáme zdroje“.

Na jednej strane to je skvelé vzhľadom na otvorenosť a flexibilitu tohto operačného systému, na druhú stranu ide o otvorené dvere pre vírusy.

Ak touto cestou inštalujete obsah napríklad z Amazon Appstore, jedná sa o korektný obchod s aplikáciami a hrami, a teda budete v bezpečí. Ihneď po inštalácii však položku deaktivujte.

unknown-sources

Naopak, vyhnite sa inštalovaniu rôznych aplikácií a hier z rôznych fór a serverov pre zdieľanie obsahu, ktoré sú „zaručene“ free a podobne.

Môžu obsahovať a často aj obsahujú škodlivé kódy, ktoré zanesú váš smartfón prehnanou reklamou alebo si čo to prečítajú vo vašich osobných údajoch.

Inštalujte teda obsah výhradne z overených zdrojov ako Google Play a Amazon Appstore, a radšej vývojárom zaplaťte tých pár eur za kvalitnú aplikáciu alebo hru. Budete v bezpečí.

Root

Root-6cff98cbc322a934Ak ste bežný užívateľ smartfónu, root, teda získanie administrátorských práv nad systémom nepotrebujete.

Vďaka root-u môžete inštalovať a používať aplikácie, ktoré by ste inak nemohli, takisto máte oveľa širšie možnosti čo sa týka rôznych nastavení a modifikácií smartfónu.

Takéto softvérové „otvorenie“ však znižuje bezpečnosť.

Rootovanie zariadení patrí do rúk skúseným používateľom, ktorí sú si dobre vedomí potencionálnych rizík, vedia ich odhaliť a pracovať s nimi.

Venujte pozornosť oprávneniam aplikácií

Každá aplikácia či hra potrebuje isté oprávnenia k funkciám a možnostiam smartfónu, aby mohla korektne pracovať.

Pri novej inštalácií aplikácie sa vám tieto oprávnenia zobrazia a vy máte možnosť s nimi súhlasiť alebo prerušiť inštaláciu.

Ak si aplikácia diktafónu žiada prístup k mikrofónu, je to v poriadku. Potrebuje predsa nahrávať hlas a zvukové stopy.

Ak si však aplikácia živého pozadia žiada prístup ku kontaktom, fotoaparátu a podobne, radšej ju neinštalujte.

opravnenia

Takéto nekorektné aplikácie môžu na pozadí zbierať údaje o telefónnych číslach a potom ich napríklad predávať ďalej telemarketingovým spoločnostiam predávajúcim bambusové ponožky alebo iné, vysokohodnotné produkty.

Antivírusové aplikácie

Ok. Existujú vírusy, musí existovať niečo, čo nás ich zbaví. Pravdou však je, že v Google Play je doslova záplava antivírusových aplikácií, ktoré nefungujú alebo sa tvária, že fungujú a pri tom nefungujú.

Nechýba v nich však poriadna dávka klikacích reklám.

Vývojári jednoducho využívajú súčasný stav a aktuálnu tému softvérových bezpečnostných hrozieb, kde užívateľ v obavách nainštaluje hocičo, len aby bol v bezpečí, respektíve aby mal ten pocit.

androidportal(080)

Používať teda antivírusové aplikácie? Ak áno, tak určite tie z dielne etablovaných a renomovaných spoločností akými sú napríklad ESET, Avast, Norton a podobne.

Stretli ste sa už vo svojom digitálnom svete s vírusom?