Úvod Novinky Aktuálne Nový vírus na iOS kradne kontakty, správy, obrázky a oveľa viac –...

Nový vírus na iOS kradne kontakty, správy, obrázky a oveľa viac – v bezpečí nie je žiadne zariadenie

10

Firma Trend Micro, zaoberajúca sa bezpečnosťou počítačov vyhlásila, že v AppStore našla podozrivú aplikáciu, ktorá funguje aj na nejailbreaknutých zariadeniach. Ak majiteľ smartfónu nie je dostatočne pozorný, špehovací softvér sa úplne zmocní jeho zariadenia.

Ako to funguje? Nuž, aplikácia sa tvári ako softvér pre vývojárov. Po kliknutí na link vám do telefónu stiahne celý škodlivý program. Predtým však stiahnutia musíte niekoľkokrát potvrdiť. Majiteľov iPhonov a vlastne akejkoľvek techniky teda odporúčame, aby čítali, čo im to vyskakuje.

Malvér sa volá Xagent a vyvinutý bol za účelom napadnutia veľkého množstva súkromných zariadení a neskôr eventuálne aj vládnych systémov. Firma Trend icro to volá „Operation Pawn Storm“.

Škodlivý softvér sa najprv dostal do iOS 7, kde mohol bežať stále a aj keď ste ho manuálne stopli, jednoducho sa reštartoval a špehoval ďalej. Na novom iOS 8 to už vraj vďaka lepšiemu zabezpečeniu systému nie je možné a po zastavení sa už sám od seba nerozbehne. To je dobrá správa, keďže na iOS 8 momentálne beží približne 72% aktívnych zariadení.

Špehovanie správ, hovorov, obrázkov a viac

Čo vlastne spomínaný špionážny softvér robí? Nuž, špehuje vaše správy, hovory, obrázky, zoznam kontaktov, nahráva zvuk, sleduje aj vaše ostatné aplikácie a činnosti, no a v neposlednom rade aj Wi-Fi.

Najlepšou obranou proti podobným útokom je, samozrejme, neklikať na podozrivé odkazy a nesťahovať do mobilu hlúposti. Nebolo by od veci, prečítať si občas systémové hlásenia a neklikať automaticky OK.

iOS-warning-messages
iOS-warning-messages (1)