Úvod Dohady LG vraj pripravuje osemjadrovú 64-bit konkurenciu Snapragonu 810

LG vraj pripravuje osemjadrovú 64-bit konkurenciu Snapragonu 810

2

Qualcomm v poslednom čase nemá veľa dôvodov na oslavy. Najprv jeho high-end čipset odmietol Samsung a zdá sa, že podobný ťah pripravuje aj druhý najväčší juhokórejský výrobca smartfónov. LG totiž podľa všetkého vyvíja konkurenciu Snapdragonu 810.

Ide samozrejme iba o špekulácie. Procesory od LG doteraz veľa slávy nezožali. Kremík od tejto firmy sa zatiaľ objavil iba v malom počte a čipy NOCLUN nakoniec kvôli prehrievaniu, dieru do sveta nespravili. To však podľa všetkého výrobcu neodradilo. V Južnej Kórei momentálne kolujú dohady o novom 64-bit čipsete.

Podľa všetkého ide o konkurenciu spomínaného Snapdragonu 810. Niečo podobné, ako Exynos 7420 od Samsungu. V novom NOCLUNe nájdete štyri jadrá Cortex-A72 a štyri jadrá Cortex-A53, založené na architektúre od ARM. Čipsety má vyrobiť TSMC 20 nm výrobným procesom.

O grafike v novom procesore od LG toho zatiaľ veľa nevieme. Výrobca však pravdepodobne siahne po riešení od Mali. Tak ako tak, CPU má vyjsť koncom roka 2015. To je trochu neskoro, obzvlášť pre LG G4, no uvidíme, ako nakoniec výrobca všetko vyrieši.

V minulosti sa už LG raz pokúšal vyrobiť high-end procesor, ale kvôli prílišnému prehrievaniu musel celý projekt ukončiť.