Úvod Zaujímavosti Koniec „k*rvítok“? Francúzi schválili zákon, hrozí za to väzenie!

Koniec „k*rvítok“? Francúzi schválili zákon, hrozí za to väzenie!

128

Poznáme to asi všetci. Niečo si kúpime a pár dní po vypršaní záruky sa to pokazí. Možno ste si povedali, že ste jednoducho mali smolu. Francúzi sú si však veľmi dobre vedomí toho, v čom spočíva celý problém.

Problematika kurvítok je často skloňovaná téma. Jedná sa o súčiastky, ktoré boli navrhnuté tak, aby výrobok znefunkčnili hneď po vypršaní záručnej doby. Výrobcom by to tak malo zaručiť zákazníka, ktorý si daný produkt dá na vlastné náklady opraviť, alebo si rovno kúpi nový.

Francúzi sa rozhodli, že osadzovanie súčiastok s plánovanou trvanlivosťou uzákonia ako trestný čin. V Spotrebiteľskom zákonníku je definované ako akákoľvek implementácia súčiastky, ktorej úlohou je zámerne poškodiť, alebo vyradiť výrobok za účelom ekonomického obohatenia. Maximálny trest za takúto implementáciu je 2 roky väzenia a pokuta 300 tisíc eur.

Otázna zostáva realizácia a využitie v praxi. Momentálne totiž nie je jasné, aké dôkazy budú potrebné pre usvedčenie firmy z implementácie spomínaných kurvítok. Rovnako nie je jasné, kto by si mal daný trest odpykať.

Tak či tak to otvára priestor pre diskusiu ohľadom nekalých praktík, ktoré ani jeden z výrobcov nechce priznať. Či sa k Francúzsku pridajú aj ostatné štáty je zatiaľ otázne.