O tom, že špionážne agentúry vlád po celom svete používajú rôzne techniky pre monitorovanie toho, čo robíme na internete a smartfónoch už vedia asi všetci. Informácie pritom získavali rôznymi spôsobmi, ako napríklad súdnym príkazom, či presvedčením operátorov, aby im informácie poskytli aj bez toho, aby vôbec zašli na súd.

Najnovší spôsob, akým sa špionážne agentúry snažia dostať k súkromným informáciám je jeden z tých najväčších a najzákernejších. Britská GCHQ a americká NSA totiž mali napadnúť spoločnosť, ktorá vyrába a zabezpečuje SIM karty. Jedná sa o spoločnosť Gemalto, ktorá je zodpovedná za 2 miliardy SIM kariet každý rok. To, či služby Gemalto využívajú aj slovenskí operátori momentálne zisťujeme.

Mobilná komunikácia medzi telefónom a vysielačom je vďaka kľúčom na SIM karte zašifrovaná. Špionážne agentúry podľa všetkého získali prístup k týmto kľúčom a to dokonca pred tým, ako dané SIM karty vôbec stihli opustiť sklad výrobcu. To im prirodzene dáva priestor k rozšifrovaniu mobilnej komunikácie.

Dobrou správou je fakt, že ak pre komunikáciu používate niektorú z modernejších aplikácií, vaše správy sú dvojnásobne šifrované. Dobrým príkladom je Whatsapp, ktorý začal správy šifrovať len nedávno. Pre špionážne agentúry to teda predstavuje oveľa väčší problém, než správy, ktoré šifrované nie sú.

Spoločnosť Gemalto si je vedomá toho, čo sa stalo a momentálne sa snaží zistiť, ako k tomu došlo a čo môže spraviť do budúcna pre to, aby sa to už neopakovalo.