Úvod Výrobcovia Google Google bude zrejme poskytovať taxi služby, bez živých šoférov

Google bude zrejme poskytovať taxi služby, bez živých šoférov

4
Autonómne auto Google počas testovania (zdroj: wikimedia.org)

Veľké korporácie vidia v samo-jazdiacich autách ružovú budúcnosť. Výnimkou nie je samozrejme ani internetový gigant Google; ten na vývoji a výskume robotom-ovládaných vozidiel pracuje už niekoľko rokov. Podľa čerstvých informácií by ich mal v budúcnosti dokonca využiť aj pri poskytovaní vlastných taxi služieb.

Exkluzívnu správu priniesol spravodajský web Bloomberg, ktorý sa odvoláva na bližšie nešpecifikovaný, ale vraj dobre oboznámený zdroj.

Pokiaľ ide naozaj o reálnu vec, Google začne priamo konkurovať modernej taxi službe Uber, pričom do tej investoval ešte počas roka 2013 takmer 260 miliónov amerických dolárov. Obe spoločnosti odmietli tieto neoficiálne informácie komentovať.

Podľa zdroja bloomberg.com, jeden z vysokých manažérov Google informoval o tejto skutočnosti hlavných predstaviteľov spoločnosti Uber.

David Drummond sa tak po veľkej investícii stal jedným z nich, no zároveň zostal i zaradený v organizačnej štruktúre internetového giganta, vďaka čomu má prístup k citlivým interným informáciám.

Uber poskytuje spoplatnené taxi služby cez mobilné aplikácie. Stačí len jednoducho vytiahnuť z vrecka smartfón, spustiť príslušný softvér a objednať taxík na miesto, kde chce zákazník vyzdvihnúť. Zariadenie pritom využíva GPS anténu a pripojenie k internetu, aby našlo voľného a najbližšieho taxikára. Efektívnou výhodou takéhoto procesu je, že zákazník nepotrebuje poznať presný názov ulice vyzdvihnutia.

Na autonómnych automobiloch pracuje už aj Uber, a to v spolupráci s americkou univerzitou Carnegie Mellon. Spoločnosť to oznámila prostredníctvom svojho blogu.

Služby Uber sú nákladné, pretože je v aute šofér. Pokiaľ tam nebude, cena bude výhodnejšia ako vlastniť vozidlo,“ prezradil CEO, Travis Kalanick, na minuloročnej technologickej konferencii.

Taxíky bez šoférov ušetria náklady, keďže netreba platiť výplaty, a pri prepracovanom algoritme či poriadnej technologickej výbave z časti eliminujú i pravdepodobnosť dopravných nehôd.