Úvod Zariadenia Tablety Celosvetové predaje tabletov klesli prvýkrát od predstavenia iPadu

Celosvetové predaje tabletov klesli prvýkrát od predstavenia iPadu

10

Rok 2010 je okrem iného známy tým, že Apple predstavil svoj prvý iPad. Začala tak éra tabletov. Smartfóny boli v tej dobe vážne malé a veľa ľudí preferovalo väčší displej. Steve Jobs prezentoval tablet ako najlepší spôsob surfovania po webe, písania e-mailov, hrania hier a podobne.

Od vtedy sa však veľa zmenilo. Smartfóny poriadne narástli a vzhľadom na to, že priemerná vlajková loď má dnes 5,5-palcový displej je pochopiteľné, že tablety už veľmi nejdú na odbyt. To sa odrazilo aj na ich predajoch. Vo štvrtom štvrťroku 2014 totiž prvýkrát v histórii klesli predaje. Konkrétne to bolo 76,1 miliónov kusov v porovnaní s 78,6 miliónmi z roku 2013. Celkovo bol zaznamenaný pokles o 3,2%.

Čo sa týka samotných výrobcov, nemajú veľa dôvodov na radosť. Líder v tomto odvetví, Apple, v poslednom štvrťroku klesol o 17,8% na 21,4 miliónov predaných kusov. Samsung dopadol ešte horšie a po 18,4% poklese predal približne jedenásť miliónov tabletov. Hlavu v smútku by však mal mať Amazon, ktorého predaje klesli o celých 70%, na 1,7 miliónov. Jediným veľkým výrobcom v zelených číslach bol Lenovo, ktorý sa môže pochváliť s 3,7 miliónovými predajmi a 9,1% nárastom, oproti rovnakému obdobiu za rok 2013.

Najväčším problémom je, že trh tabletov veľmi ovplyvňuje Apple a Samsung. Zatiaľ čo druhým menovaný na jeseň predstavil nový rad S s AMOLED displejmi, jabĺčko sa veľmi nesnažilo. iPad Mini v podstate nedostal žiadne vylepšenia a Apple sa celkovo viac sústredil na nové iPhony, ktoré oproti poslednej generácii výrazne narástli.

Napriek problémom v posledných mesiacoch sa v roku 2014 predalo 229,6 miliónov tabletov, čo je o 4,4% viac ako rok predtým. Ružovo to však nevyzerá.

A čo vy? Kúpili ste si minulý rok tablet, alebo to považujete za zbytočnosť?