Úvod Konkurencia Apple Apple pracuje na vlastnom elektromobile. Má vedieť sám jazdiť

Apple pracuje na vlastnom elektromobile. Má vedieť sám jazdiť

4
Vyrobí Apple K.I.T.T. 2.0? (zdroj: wikimedia.org)

Kalifornské jabĺčko začína s prácou na projekte, ktorý by mal do roku 2020 priniesť do obrovského fanklubu technologických nadšencov nový produkt. Nebude ním však nič maličké. Apple sa totiž púšťa rovno do automobilového priemyslu. A jeho ambície sú samozrejme vysoké.

Samotná produkcia by mala začať do piatich rokov, informoval web Bloomberg, ktorý sa dovoláva na utajené zdroje.

Pokiaľ čas neskôr potvrdí, že odkryté informácie sú reálne, Apple elektromobil bude priamou a konečne poriadnou konkurenciu pre populárne Tesla vozidlá. Vo výbave údajne nebude chýbať ani inteligentný autopilot.

Zaujímavé načasovanie veľkého projektu Apple môže z veľkej časti súvisieť s plánmi spoločností ako General Motors Co. a Tesla Motors. Tie chcú do roku 2017 priniesť na trh dostupné ‚elektro‘ vozidlá s kapacitami prejsť po jednom plnom nabití cez 320 kilometrov. Ich cenovka by sa mohla pohybovať na úrovni 40,000 amerických dolárov.

Skúsenému výrobcovi automobilov zvyčajne trvá vývoj nového modelu od 5 do 7 rokov. „Pokiaľ začínate od úplného začiatku, zoberiem vám to zrejme viac ako 10 rokov. Auto je veľmi komplexný technologický stroj,“ dodal ma margo cieľu Apple Dennis Virag, prezident Automotive Consulting Group.

Kalifornská IT spoločnosť, ktorá ohlásila za posledný kvartál $18 miliardový profit, má kvôli elektromobilu v súčasnosti skladať tímy projektových manažérov, rôznych špecialistov a automobilových inžinierov. Za posledný rok pritom všetkom vynaložila na výskum a vývoj viac ako 6 miliárd dolárov; tento rok rozpočet zrejme ešte trošku narastie.

Špeciálne tímy vraj momentálne pozostávajú z okolo 200 ľudí. Do projektu pribúdali najmä behom posledných mesiacov.

Apple auto má podľa odborníkov veľkú šancu pozmeniť ďalšiu produktovú kategóriu, podobne ako to bolo pri prvom iPhone. Či ho ale za pár rokov skutočne uvidíme na ‚pultoch‘ obchodov, je stále neisté. „Apple sa môže rozhodnúť pre zrušenie alebo predĺženie projektu, pokiaľ by manažment nebol spokojný s progresom, podobne ako to bolo s inými tajnými projektmi,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Predstavitelia kalifornského výrobcu odmietli dané špekulácie komentovať, prezradil Bloomberg.

Padla už aj žaloba

Keď začala spoločnosť Apple ešte v júni minulého roka preberať zamestnancov výrobcu batérií A123 Systems LLC, spôsobila začiatok nové súdneho konfliktu, pričom v obžalobe zazneli slová ako „agresívna“, „kampaň“ či „kradnúť“. Tá bola vyplnená až počas tohto mesiaca.

Nábor má na konte 5 ľudí z A123; pokus bol aj o skúsený personál zo spoločností LG Chem Ltd, Samsung Electronics Co., Panasonic Corp. a iných.

Apple momentálne vytvára veľkú divíziu na výrobu batérií, aby tak mohli konkurovať A123 v tom istom obore,“ prezradil nespokojný výrobca batérií.

Bloomberg ďalej informuje, že šéf spoločnosti Tesla, Elon Musk, nedávno odhalil úsilie Apple prebrať aj ich odborníkov. V ponuke bolo 250,000 dolárov za podpísanie papierov, vrátane 60% navýšenia platu.