inteligentné švajčiarske hodinky

Apple Watch, Android Wear platforma od Google pre inteligentné hodinky množstva výrobcov. Známi hráči v segmente inteligentných hodiniek budú mať nového súpera a to rovno renomovaných švajčiarskych výrobcov.

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sú známi svojim perfekcionizmom, kvalitou a bezpochyby štýlom, akým vyrábajú náramkové hodinky, často s tradíciou siahajúcou hlboko do minulosti.

Tieto aspekty zase chýbajú moderným inteligentným hodinkám, ktoré majú vo svojich útrobách namiesto množstva detailných ozubených koliesok čipy, batériu, displej a rôzne senzory, ktoré nám ponúkajú v kontraste s klasickými hodinkami hi-tech funkcie ako meranie tepu, sledovanie fitness aktivity a aspektov zdravia, notifikácie, zmeny vzhľadu ciferníkov a v jednom prípade môžete cez hodinky dokonca telefonovať a posielať sms správy.

Milovníci hodiniek sa teda delia na dva tábory, kde jeden tábor inklinuje skôr ku tradičnej mechanickej klasike a druhý dáva prednosť moderným mobilným technológiam v zariadení na zápästí.

Zdá sa, že sa však čoskoro dočkáme kompromisu.

Mondaine, Alpina a Frederique Constant sú mená výrobcov švajčiarskych hodiniek, ktorí na trh privedú modely tradičných hodiniek, no s použitím inteligentných funkcií.

mondainehelveticaTie bude poháňať nová otvorená platforma MotionX, vďaka ktorej budú môcť hodinky merať spánkovú aktivitu, aspekty zdravia, prijímať upozornenia či dokonca over-to-air aktualizácie.

Zabudnite však na displej.

Hodinky sa budú naďalej niesť v klasickom duchu s tradičným ciferníkom, náramkami a vyhotovením, pričom budú navyše vybavené rôznymi senzormi.

Prípadný pokrok v aktivitách sa bude zobrazovať na hodinkách prostredníctvom analógového ukazovateľa a grom bude konkrétna aplikácia ako pre Android tak iOS smartfóny, s ktorou budú hodinky dáta synchronizovať a tak budete mať údaje z hodiniek priamo na displej smartfónu.

Na prípadné notifikácie budú môcť hodinky upozorniť napríklad len krátkym jemným zavibrovaním.

Čo sa týka výdrže batérie, výrobcovia hovoria až o dvoch rokoch čo je oproti súčasným inteligentným hodinkám absolútne bezkonkurenčné, potlesk by si však kľudne zaslúžila aj ročná alebo polročná výdrž.

alpina

Aká bude skutočnosť a do akej miery sa plány výrobcov stretnú s realitou sa dozvieme už niekedy v polovici tohto roku, kedy by sa mali na trhu objaviť prvé hodinky vyrobené z tohto „tradično-moderného cesta“.