Úvod Zaujímavosti Vedeli ste, že: Samsung vyrobil telefón s 1.5 GB pevným diskom?

Vedeli ste, že: Samsung vyrobil telefón s 1.5 GB pevným diskom?

10

Smartfóny už dnes ponúkajú relatívne dosť úložiska. Ak ho dosť nie je, výrobcovia do nich väčšinou pridajú slot pre micro SD kartu, vďaka ktorému si ho môžete o pár desiatok gigabajtov zväčšiť. Najväčšia interná pamäť v telefóne, ktorú dnes zoženiete je 128 GB. V roku 2004 sa však pamäť počítala na megabajty a micro SD karty neboli dvakrát najlacnejšie.

Preto bolo predstavenie nového Samsung SP-V5400 veľkou vecou. Tak, ako už nadpis napovedá, ponúkal 1.5 GB zabudovaný pevný disk, do ktorého si jeho majitelia mohli uložiť hudbu, videá či dokumenty. Celý pevný disk pracoval na podobnom princípe ako ten, ktorý možno máte v PC, akurát bol o dosť menší. Meral len niečo cez dva centimetre. Medzi ďalšie špecifikácie musíme zaradiť displej s rozlíšením 320 x 240 pixelov, sekundárny OLED displej a 1.3 Mpx fotoaparát.

Ak máte predstavu ohľadom toho, ako taký pevný disk funguje, možno teraz sedíte za monitorom alebo displejom svojho smartfónu a premýšľate, prečo to Samsung spravil. Prípadný pád na zem totiž ani jedno zo zariadení nemuselo prežiť už len z toho dôvodu, že by sa pri nich poškodilo spomínané úložisko. Súhlasíme s vami, no ani to nezabránilo Samsungu pri predstavení jeho nástupcu, SGH-I300M, ktorý už ponúkal pevný disk s kapacitou 3 GB, zatiaľ čo ďalšia odnož tohto zariadenia ponúkala až 4 GB pamäte. Jednalo sa o jedno z prvých zariadení spoločnosti, ktoré bežalo na Windows Phone, vďaka čomu malo prístup k webu a aplikáciám.

V roku 2006 to Samsung s pevným diskom v telefóne vyskúšal znovu. Predstavil model SGH-i310, ktorý ponúkol 8 GB pamäte a slot pre microSD kartu. Okrem toho mal k dispozícii 2 Mpx fotoaparát, displej s rozlíšením 320 x 240, Bluetooth a operačný systém Windows Mobile.