Úvod Novinky Android TOP 8 custom ROM založených na Android 5.0 Lollipop

TOP 8 custom ROM založených na Android 5.0 Lollipop

37

Podľa najnovších štatistík momentálne na najnovšom Andoride 5.0 Lollipop beží menej, než 0,1% všetkých zariadení. Okrem Nexusov, niektorých novších telefónov od Motoroly, LG G3 a Galaxy S5 zatiaľ žiadny telefón nemá novú pýchu Androidu s Material Dizajnom a lízatkom v logu.

Tento problém je tu hlavne kvôli nadstavbám, ktorými výrobcovia vybavujú svoje smartfóny. Ich prispôsobenie na nový operačný systém vždy trvá nejaký čas a aj proces aktualizácií OTA (Over-The-Air) je veľmi náročný. Navyše, ak ste telefón kupovali od operátora, budete si musieť počkať ešte dlhšie, keďže ten si vždy nový softvér skontroluje a doplní doň vlastné aplikácie.

Ak však nemáte času nazvyš a chcete najnovší Android hneď teraz, máme tu pre vás zopár tipov. Nižšie nájdete osem custom ROM založených na najnovšom operačnom systéme od Google. Odporúčam pri ich inštalovaní nasledovať inštrukcie, inak môžete riskovať poškodenie vášho telefónu.

1. CyanogenMod 12

CaynogenMod-12-based-on-Android-Lollipop

Pravdepodobne najznámejšou ROM je CyanogenMod. Táto firma je tiež jediná, ktorá zo svojej činnosti výrazne profituje. Tím CyanogenMod pri poslednej verzii svojho operačného systému na svoj obraz upravil sladký Lollipop. Ten je momentálne prístupný v „Nightly“ verzii čo znamená, že ešte nie sú vyladené všetky chyby.

CyanogenMod si môžu stiahnuť používatelia smartfónov Sony Xperia Z2, Z Ultra, Nexus 6, Samsung Galaxy S4, S4 Mini, Note II, Note 3, HTC One, LG G2. Ďalšie podporované zariadenia nájdete v tomto zozname.

2. DirtyUnicorns

DirtyUnicorns-based-on-Android-Lollipop

Softvér od DirtyUnicorns je prístupný pre množstvo zariadení, vrátane Nexus 45 a 6, Samsung Galaxy S5, Note 3, HTC One, LG G2 a ďalšie. Všetky smartfóny nájdete tu.

3. Candy5

Candy5-based-on-Android-Lollipop

Candy5 je Ďalší zaujímavý počin firmy Candy Shop a zaožený je, samozrejme, na Androide 5.0 Lollipop. Momentálne podporuje OnePlus One, HTC One M7 a M8, Nexus 5 a LG G3. Tu nájdete viac kompatibilných telefónov.

4. BlissPop

BlissPop-based-on-Android-Lollipop

BlissPop ROM je dostupná pre OnePlus One, HTC One M8, Nexus 7 (2013), Samsung Galaxy Note 8.0, Xiaomi Mi3 a dalšie.

5. Vanir Exodus

Vanir-Exodus-based-on-Android-Lollipop

Zoznam zariadení, ktoré môžete pomocou Vanir Exodus aktualizovať na najnovší softvér od Googlu je skutočne zaujímavý. Podporuje napríklad zariadenia ako HTC One, OnePlus One, Nexus 5 a 6, LG G3 a oveľa viac.

6. Resurrection Remix

Resurrection-Remix-based-on-Android-Lollipop

Resurrection Remix podporuje okrem iného aj LG G3, LG G2, Nexus 4, 5 a 6, Samsung Galaxy S4, Note II, Sony Xperia Z1, OnePlus One a ešte veľa ďalších.

7. SlimLP

SlimLP-based-on-Android-Lollipop

ROM-ky od SlimLP boli vždy veľmi dobré. Ich vývojári sa totiž vždy snažili ponúknuť rýchlosť systému blížiacu sa čistému Androidu a skvelú stabilitu. Najnovšia verzia SlimLP momentálne podporuje iba zopár Nexusov, no už čoskoro sa dostane aj na ďalšie zariadenia.

8. Liquid Smooth

LiquidSmooth-based-on-Android-Lollipop

Nakoniec tu máme LiquidSmooth. Táto ROM-ka patrí do osmičky stabilných a spoľahlivých systémov, ktoré nepremenia váš telefón na špionážnu kameru a tajný mikrofón. Nahrať si ho môžete na Samsung Galaxy S3, LG G2 a OnePlus One.