Úvod Zaujímavosti Robot sa vďaka algoritmu naučí sám variť, stačí mu iba pustiť inštruktážne...

Robot sa vďaka algoritmu naučí sám variť, stačí mu iba pustiť inštruktážne video

3

Špičkoví výskumníci z popredných inšitúcií vytvorili tak prepracovanú umelú inteligenciu, ktorej nerobí problém učiť sa nové veci prostredníctvom pozerania na inštruktážny video-záznam. Robot s takýmto pokročilým algoritmom poskytnuté informácie spracuje a čerstvé teoretické skúsenosti následne použije pri svojej manipulačnej činnosti, ktorá môže zahŕňať aj také varenie chutných pokrmov.

Vedci z University of Maryland a NICTA (Austrálske výskumné centrum) stoja za pozoruhodným výtvorom v oblasti AI a robotiky. Po náročnom výskume a vývoji totiž zhotovili chváli-hodný algoritmus. Výnimočný je predovšetkým tým, že dokáže sám naberať vedomosti a následne nimi rozšíriť možnosti pôsobnosti príslušného stroja, resp. zariadenia. Ide teda o samo-učiacu sa umelú inteligenciu, na ktorej už dlhšie pracuje viacero gigantov, vrátane Google.

Stroj s kapacitami na analyzovanie procesu učenia ‚ako to funguje‘ má neoceniteľný význam pre budúcnosť robotiky,uvádza spravodajský web RT.

Robotovi stačí len jednoducho pustiť video na YouTube a o všetko ostatné sa už postará prítomná technológia. Rozoznávacie techniky zabezpečia dôkladnú analýzu poskytnutého záznamu, aby sa každý dôležitý detail zaznamenal a následne premietol do podrobnej inštrukcie, podľa ktorej prítomný hardvér zrealizuje pohyb a iné úkony za použitia rôznych – aj kuchárskych – pomôcok.

Umelá inteligencia v akcii: Takto celý systém funguje (zdroj: umd.edu)
Umelá inteligencia v akcii: Takto celý systém funguje (zdroj: umd.edu)

Takýto pomocníci by teda vedeli nahradiť pracovníkov pri monotónnych a nudných pracovných úkonoch. Keďže nemajú možnosť sťažovať sa a ani pýtať dovolenku, ich výhody nepochybne ocenia aj moderní zamestnávatelia po celom svete.

Obdobná inteligencia vyvoláva vo viacerých zmiešané pocity; výnimkou nie je ani šéf spoločnosti Tesla a SpaceX, Elon Musk, alebo taký teoretický fyzik Stephen Hawking. Podľa Muska predstavuje pokročila umelá inteligencia dokonca väčšie nebezpečie ako samotné atómové zbrane. „Privolávame démona,“ vyhlásil pred nedávnom s veľkými obavami.

Zdroj: umd.edu via rt.com; Foto: youtube.com / diginfo.tv