Sú majitelia smartfónov skutočne závislí na svojom telefóne? Trpia abstinenčnými príznakmi, ak ho nemajú pri sebe? Túto otázku si položili výskumníci z University of Missouri. Nakoniec sa dostali k odpovediam, ktoré vás môžu prekvapiť. 

Pred tým než budem pokračovať chcem ešte dodať, že výsledky štúdie sa pravdepodobne môžu aplikovať aj na majiteľov smartfónov s Androidom. Skúmali sa však iba fanúšikovia Apple.

Výskumníci pozorovali 40 majiteľov iPhonov, ktorí dvakrát skladali puzzle. Prvýkrát s telefónom na dosah. Pred druhým pokusom však výskumníci nenápadne smartfón majiteľovi odobrali a počas skladania hlavolamu ho nechali zvoniť.

Krvný tlak a pulz subjektov sa okamžite zdvihol a účastníci experimentu pociťovali úzkosť a pri druhom pokuse skončili s oveľa nižším skóre. To výskumníkov priviedlo k záveru, že majitelia iPhonov by počas situácií, ktoré vyžadujú sústredenie, nemali byť bez svojho smartfónu, keďže by ich to mohlo negatívne ovplyvniť.

Naše zistenia ukázali, že odobratie telefónu môže negatívne ovplyvniť výkon pri psychických úlohách. Výsledky testov tiež naznačujú, že smartfóny sú prakticky súčasťou ich majiteľov, po separácii pociťujú doslova zmenšenie seba samých a dostávajú sa do negatívnych psychických stavov.

Štúdia však neodpovedala na otázku, ktorú si teraz možno kladiete. Budeme v budúcnosti chodiť na liečenie? Závislosť na smartfóne je totiž vážny problém. Momentálne však žiadne centrum pre „chronických iPhonistov“ neexistuje. Alternatívou však je aplikácia Moment, pomocou ktorej si môžete nastaviť, koľko hodín denne chcete stráviť pozeraním na obrazovku vášho telefónu. Takto sa dá limitovať čas s vaším telefónom na nulu, prípadne na hodnotu, ktorú považujete za ideálnu.

Nakoniec ešte otázka pre vás. Ste závislí na vašom smartfóne, alebo by ste ho boli schopní kedykoľvek vymeniť za „hlúpy“ tlačidlový telefón?