Úvod Konkurencia Microsoft Microsoft zabije Internet Explorer. Predstavil jeho nástupcu – projekt Spartan

Microsoft zabije Internet Explorer. Predstavil jeho nástupcu – projekt Spartan

15

Po niekoľkých dlhých mesiacoch špekulácií sme sa na dnešnej udalosti Microsoftu konečne dozvedeli, že projekt Spartan je oficiálne tu. Jedná sa o nový projekt, ktorý má priniesť prehliadač pre všetkých ľudí na Windows 10. Je dosť pravdepodobné, že Internet Explorer, ako ho poznáme, sa v novej verzii vôbec neobjaví.

Spartan by mal ponúknuť niekoľko funkcií, ktoré neponúka nie len Internet Explorer, ale ani žiaden iný známy prehliadač, s ktorým bojuje o priazeň používateľa. Jednou z nich by mala byť možnosť písania poznámok priamo do webstránky a celú (popísanú) webstránku si potom automaticky uložiť na OneDrive, kde ju môžete vyzdieľať s vašimi kolegami.

Ďalšia funkcia zjednoduší prehliadanie webu, pričom odstráni všetky prebytočné veci, ktoré k čítaniu nepotrebujete. Niečo podobné ponúka aj Apple v Safari pre Mac a iOS. Nechýba ani funkcia pre „prečítanie neskôr,“ ktorá je funguje podobne ako služby Pocket či Insta Paper.

vtip-explorer

Do projektu Spartan bude samozrejme zakomponovaná aj digitálna asistentka Cortana. Tá sa vám bude snažiť uľahčiť život rôznymi spôsobmi. Ak si napríklad otvoríte web reštaurácie, ponúkne vám navigáciu na dané miesto, zobrazí kontaktné informácie, poprípade otvorí príslušnú aplikáciu, v ktorej si budete môcť zarezervovať miesto.

Tak čo, bude vám Internet Explorer chýbať, alebo ho radi odprevadíte z tohto sveta?