Úvod Zaujímavosti V USA budú mať vlak z budúcnosti: Jeho rýchlosť dosiahne až 1,100...

V USA budú mať vlak z budúcnosti: Jeho rýchlosť dosiahne až 1,100 km za hodinu!

25
Hyperloop v akcii

Zelená energia, odolnosť voči prírodným živlom aj minimálne riziko havárie – všetky tieto charakteristiky patria modernému transportnému systému, ktorý má na svedomí veľký vizionár a spoluzakladateľ spoločnosti Tesla, vesmírnej SpaceX a finančnej služby PayPal.

Elon Musk verí, že jedného dňa budeme všetci cestovať lacno, bezpečne a neuveriteľne rýchlo. Nie, nemá na mysli nadzvukové lietadlá, ale niečo, čomu hovorí ‚Hyperloop‘.

Systém Hyperloop bude tvoriť transportný modul (niečo ako vlak s vozňami) z hliníka a dlhá oceľová rúra niekoľko metrov nad zemou. Približne 10 miliardová investícia tak sprístupní cestovanie, vďaka ktorému sa dostanú pasažieri z jedného miesta do druhého pri teoretickej rýchlosti viac ako 1,000 kilometrov za hodinu.

hyperloop-3
Modul a sedadlá pre cestujúcich
hyperloop-5
Transportná rúra so solárnymi panelmi

Uzatvorenú transportnú rúru obklopia solárnymi panelmi, čím zabezpečia prísun energie. Izolácia modulu a okolia dráhy zároveň ochráni pred akýmkoľvek nepriaznivým počasím. Konštrukcia dokonca údajne vydrží i zemetrasenie.

Testovacia jazda je blízko

Prvú testovaciu jazdu – pre spoločnosti a študentov – uskutočnia podľa čerstvých slov E. Muska už čoskoro. Najpravdepodobnejšie v americkom Texase. Kedy však presne s výstavbou trate začnú, nie je zatiaľ známe.