Každú chvíľu možno spoja svoje sily dvaja technologickí giganti. Google totiž podľa všetkého premýšľa podporiť snahu spoločnosti SpaceX o vypustenie družíc, ktoré by poskytovali internetové pripojenie.

Záujmy Googlu sú úplne jasné. Celá firma prakticky žije z reklamy a viac ľudí pripojených na internet pre nich znamená viac peňazí vo vrecku. Správy o investovaní do SpaceX potvrdili hneď dva zdroje, WSJ a The Information.

Google sa už dlhšiu dobu snaží pripojiť k internetu „ďalšiu miliardu“. Skúša pritom hneď niekoľko spôsobov, napríklad balóny alebo drony. Kvôli tomu tiež odkúpil Project Loon a firmu Titan Aerospace. Muskov (šéf SnaceX) projekt satelitov, ktoré by raz mohli pomôcť dobiť Mars a zámer Googlu pripojiť čo najviac ľudí teda idú ruka v ruke.

Je jasné, že najprv bude potrebné vyriešiť množstvo technických problémov. Cestu do vesmíru zvládnu rakety Falcon, náročnejšia však bude komunikácia s telefónmi a počítačmi na Zemi. Predsa len, satelity budú obiehať po nízkej obežnej dráhe, ktorá je niekoľko stoviek kilometrov nad Zemou, čo je dosť ďaleko.

Podľa Spacex bude vybudovanie siete satelitov stáť desať miliárd dolárov a potrvá približne päť rokov, čo nie je zas tak dlhá doba. V kozmonautike sa však väčšina projektov preťahuje. Prirátajte teda aspoň ďalšie dva či tri roky. Tak ako tak, bude zaujímavé sledovať internetové pripojenie novej generácie. Kto vie? Možno raz optické káble vystriedajú družice vo vesmíre.