Úvod Novinky Aktuálne Fínski vedci vraj vyvinuli SciNet – lepší vyhľadávač, než Google

Fínski vedci vraj vyvinuli SciNet – lepší vyhľadávač, než Google

4

Zabudnite na Google. O chvíľu už budete používať SciNet. Ten vyvinuli fínski vedci v Helsinskom Inštitúte pre Informácie a Technológie (HIIT). Nový vyhľadávač je vraj lepší než Google a používa sa intuitívnejšie.

V čom teda vlastne fínsky výtvor vyniká? Nuž, vedci ho vyvíjali tak, aby vám sám povedal, čo chcete. Často totiž ľudia vyhľadávajú informácie bez toho, aby presne vedeli, čo hľadajú, prípadne svoje požiadavky nevedia sformulovať do jednoduchého príkazu ako, „nájdi najbližšiu reštauráciu.“

SciNet nie len že ukazuje výsledky vyhľadávania, ale na ľavej strane okolo veľkého radaru vizualizuje kľúčové slová. Ich vzdialenosť pritom ukazuje, koľko toho majú spoločného. Nájdete medzi nimi aj témy, ktoré ste zrovna nehľadali, ale mohli by sa vám páčiť (ideálny priestor pre reklamy).

„Čo presne chcete vyhľadať často neviete, kým s hľadaním nezačnete. SciNet rieši tieto problémy.“ Povedal koordinátor projektu, Tuukka Ruotsalo. „Pre ľudí je jednoduchšie zistiť čo chcú od SciNet-u, informácie hľadať bez akejkoľvek pomoci.“

Vyhľadávač momentálne môžete použiť pri vyhľadávaní vedeckých publikácií, no vývojári založili firmu Etsimo Ltd, aby s technológiou mali komerčný úspech.

25946-r8tqha

Som zvedavý, ako na tento projekt zareaguje Google. Bolo by fajn, ak by sme v budúcnosti niečo podobné mohli používať aj sami. Predsa len, ani Google nie je dokonalý a občas proste nenájde to, čo hľadáme. SciNet by teda mohol byť úspešný.