Úvod Zaujímavosti Edward Snowden iPhone nepoužíva. Zbiera vraj osobné údaje bez vedomia majiteľa

Edward Snowden iPhone nepoužíva. Zbiera vraj osobné údaje bez vedomia majiteľa

16
Edward Snowden, bývalý zamestnanec NSA (zdroj: wikimedia.org)

Človek, ktorý stojí za odhalením obrovskej sledovacej mašinérie americkej agentúry NSA, smartfón s logom nahryznutého jabĺčka nepoužíva. Dôvodom má byť prítomnosť tajného softvéru na zbieranie používateľských dát.

Informoval web sputniknews.com, ktorý sa odvoláva na slová právnika E. Snowdena.

Edward nikdy nepoužíva iPhone; má jednoduchý telefón,“ prezradil Anatoly Kucherena pre spravodajskú agentúru RIA Novosti.

A. Kucherena ďalej dodal, že výber medzi ‚používaním‘ alebo ‚nepoužívaním‘ iPhone je už na slobodnom rozhodnutí jednotlivých spotrebiteľov. Snowden len pristupuje k danému problému z profesionálneho hľadiska.

iPhone má špeciálny softvér, ktorý sa dokáže sám aktivovať bez stlačenia tlačidla majiteľom a vďaka tomu o ňom zbiera informácie; to je dôvod, prečo bezpečnostné zložky odmietajú používať tento telefón.

Edward Snowden pracoval nejaký čas pre bezpečnostnú agentúru NSA. Počas pracovnej doby zbieral rafinovaným spôsobom veľmi vzácne dôkazy, ktoré neskôr použil pri odhalení (Jún, 2013) nekalých sledovacích praktík masívnych rozmerov, kde bola cieľom komunikácia ako bežných ľudí, tak aj vysokých politických funkcionárov. K tomu všetkému mu pomohli žurnalisti v známych médiach, ako napríklad The Guardian či The New York Times. Momentálne žije v Rusku, kde mu bol pridelený dočasný azyl ruskou vládou. So svojim životom v krajine je údajne spokojný.