Úvod Výrobcovia Xiaomi Toto je dôvod, prečo sú telefóny Xiaomi tak lacné

Toto je dôvod, prečo sú telefóny Xiaomi tak lacné

14

Čínsky výrobca smartfónov, Xiaomi, v poslednej dobe neuveriteľne rýchlo rastie a vytláča „tradičné“ firmy ako Samsung. To sa mu darí hlavne vďaka nízkej cene. Ako je však možné, že Xiaomi predáva svoje telefóny za polovičnú cenu v porovnaní s ostatnými spoločnosťami?

To sa snažil vysvetliť viceprezident Hugo Barra, ktorý sa rozhovoril o stratégii, ktorá zaistila spoločnosti obrovský úspech.

Už dávno sme vedeli, že veľké náklady Xiaomi ušetril vďaka tomu, že úplne vynecháva predajcov tretích strán. Všetky svoje výrobky ponúka na vlastnej stránke za takmer výrobnú cenu. Tým pádom nemusí riešiť profit, ktorý z predaja chcú mať klasické eshopy a operátori. Odpadajú tiež problémy s náročnou distribúciou a prípadné náklady na uskladnenie prebytočných zariadení.

To je však iba jeden z mnohých trikov, ktoré Xiaomi využíva. Ďalším je malé portfólio a dlhá životnosť produktov.

„Produkt, ktorý zostáva na (pomyselných) poličkách obchodov 18 – 24 mesiacov dostane tri až štyri zľavy. Mi2 a Mi2S, čo sú v podstate rovnaké zariadenia sa predávali až 26 mesiacov. Redmi 1 sme novou verziou nahradili až nedávno, predstavená však bola už v septembri 2013. To znamená, že vydržala 16 mesiacov“

Prečo sú tieto zľavy možné? Nuž, vnútorné komponenty ako procesor, RAM, fotoaparát alebo batéria po čase zlacnejú. Tento jav je pri mobilných technológiách ešte výraznejší. Keď sa tak stane, Xiaomi zníži cenu svojho produktu. Tento efekt je ďalej zosilnený faktom, že Xiaomi má veľmi malé portfólio zariadení. Pravdepodobne najmenšie zo všetkých dôležitých výrobcov.

Nakoniec, narozdiel od ostatných spoločností Xiaomi nedáva takmer žiadne peniaze na reklamu. Miesto toho sa radšej spolieha na internetové stránky, fóra a šírenie ich dobrej povesti medzi ľuďmi. Nezanedbateľným faktorom by mali byť aj služby čínskeho výrobcu. Síce presne nevieme, koľko na nich zarába, no napríklad v iXiaomi obchode môžete nájsť obrovské množstvo exkluzívnych aplikácií, ktoré stoja aj niekoľko dolárov.

Skombinujte všetky tieto strategické postupy a budete mať dobrú predstavu o tom, ako Xiaomi funguje.