Úvod Novinky Android Cyanogen chce odstrániť Google z Androidu

Cyanogen chce odstrániť Google z Androidu

7

Minulý týždeň sa v San Franciscu odohralo sympózium, na ktorom mal svoje vystúpenie aj šéf firmy Cyanogen, Kirt McMaster. Ten poodhalil budúce smerovanie svojej spoločnosti, ktoré veľa ľudí zaskočilo. Vyhlásil totiž, že chce odstrániť Google z Androidu.

McMaster začal svoj prejav slovami, „som prezident firmy Cyanogen. Pokúsime sa rozdeliť Google a Android.“

Treba uznať, že sú to veľmi sebavedomé slová. Ako však táto spoločnosť plánuje dosiahnuť tento cieľ? Kirt McMaster hneď na to vysvetlil, že Cyanogen vyvíja verziu Androidu, ktorá bude otvorená na každej úrovni. Niečo, čo by ostatní vývojári a partneri mohli dokonale prispôsobiť svojim potrebám. Myslite na aplikáciu, ktorá by mohla konkurovať Google Now a budete mať celkom dobrú predstavu.

„Vytvárame verziu Androidu, ktorá bude otvorenejšia, čím vyhovieme našim potenciálnym partnerom, takže ich služby budú viac prosperovať, startupy pracujúce na „umelej inteligencii“ alebo iných problémoch nebudú obmedzené nutnosťou spustiť nejakú hlúpu malú aplikáciu manuálne, ktorá musí byť schválená Googlom alebo Applom. Tieto firmy môžu z Androidu bez Googlu prosperovať.“

Takže, obáva sa Cyanogen Googlu? Nie, pretože ich cieľom je odstrániť Google z Androidu. McMaster hovorí, že svoj vlastný obchod s aplikáciami budú mať do 18 mesiacov. Samozrejme, Google sa môže sťažovať, no to je tak všetko.

Nie som si istý, ako chce Cyanogen naplniť svoju víziu vzhľadom na to, aký závislý je momentálne od Googlu (a jeho kontrole nad platformou). Aj open source projekty predsa musia mať akési centrum a ekosystém, s ktorým by svoj produkt mohli spojiť. Android a Ubuntu sú dobrými príkladmi.

Problémy budú aj s patentmi. Android možno je „zadarmo“, ale tiež niečo stojí. Dokonca aj firmy, ktoré nie sú priamo zapojené do vývoja Androidu dostávajú peniaze za možnosť využívať ich patentované technológie a kódy.