Úvod Konkurencia Apple Čo nás čaká v roku 2015? 11 najočakávanejších zariadení budúceho roka

Čo nás čaká v roku 2015? 11 najočakávanejších zariadení budúceho roka

55

Rok 2014 je konečne za nami a musíme zhodnotiť že to opäť bolo 365 dní nabitých neuveriteľnými udalosťami. Uvideli sme množstvo skvelých smartfónov, karty konečne zamiešali aj čínske firmy, veľa výrobcov už má svoje inteligentné hodinky vrátane krásnych kruhových riešení od Motoroly a LG. Konečne sa dali do pohybu aj batérie. Hneď niekoľko zariadení minulého roka prišlo s prísľubom dvojdňovej výdrže pri normálnom používaní. V neposlednom rade sme tiež s radosťou privítali skvelé high-end tablety, ktorých v minulosti vo svete Androidu veľa nebolo.

Čo si pre nás prichystal rok 2015? Pre množstvo výrobcov to bude prelomový rok. Buď konečne prelomia vlnu neúspechov, alebo budú mať problémy. Veľké zmeny oznámil napríklad Samsung a HTC. Ďalší by naopak mali nadviazať na úspešný rok a ponúknuť ešte lepšie zariadenia. Medzi takéto firmy patrí LG, Huawei, Lenovo alebo Xiaomi.

V roku 2015 by sme tiež mali vidieť výmenu starých 32-bit čipsetov za novšie 64-bit kúsky. Inováciu má v podstate pod taktovkou Qualcomm, ktorý si pre nás pripravil low-end Snapdragon 410, výkonnejší Snapdragon 615 a vlajkové procesory Snapdragon 808 a 810. Všetky založené na novom 20 nm výrobnom procese. Tešíme sa tiež na rýchlejšiu LPDDR4 RAM a snáď vo vlajkových telefónoch konečne vymizne 16 GB úložného priestoru a na jeho miesto nastúpi 32 GB verzia.

Poďme sa teda pozrieť na 10 najočakávanejších zariadení roku 2015 a dúfajme, že nás nesklamú.

OnePlus-Two-6

OnePlus Two

Predstavenie pravdepodobne v apríli 2015

Minulý rok sa na scéne objavil nový zaujímavý výrobca OnePlus so svojou superlacnou vlajkovou loďou. „Zabijak vlajkových lodí“ však nakoniec nebol taký dokonalý, ako sa očakávalo. Mnohým vadila jeho veľkosť a úplne najhorší bol systém pozvánok, cez ktorý ste si mohli novinku kúpiť. Aj preto sa do konca roka predalo približne len pol milióna kusov.

O pár mesiacov však na trh príde druhá generácia. Už teraz sa špekuluje, že by mala ponúknuť menší 5,2″ displej a podľa všetkého sa môžeme tešiť na prémiovejšie materiály. Vzrastie aj cena, OnePlus Two bude aj tak veľmi lacný. Tento rok však superlacné telefóny chystá viac výrobcov s Xiaomi na čele. OnePlus to teda rozhodne nebude mať jednoduché.

lumia-1020

Microsoft Lumia 1030 PureView (nasledovník Lumia 1020)

Predstavenie pravdepodobne na jar 2015

Na nasledovníka legendárneho fotomobilu Nokia Lumia 1020 čakáme viac než rok a pol a dúfame, že už dlho nebudeme. Nokia svoju bývalú vlajkovú loď predstavila v polovici roku 2013 a vtedy to bol mobil s najlepším fotoaparátom na trhu. Dokonca ani dnes sa mu veľa zariadení nevyrovná. 41 megapixelov, to je skutočne poriadna nádielka.

Po akvizícii Nokie Microsoftom padla technológia fotoaparátov do dobrých rúk a my len dúfame, že softvérový gigant s ňou naloží správne. Ideálne by bolo, ak by obnovil legendárnu líniu 10X0 a predstavil Nokiu 1030 alebo 2020. To je jedno.

surface-pro-3-6

Microsoft Surface Pro 4

Predstavenie pravdepodobne v máji 2015

Minulý rok nás Microsoft prekvapil svojím novým tabletom Surface 3 Pro. Konečne sa do tabletov dostali procesory i-sérií od Intelu, rýchle SSD disky a áno, dokonca aj ventilátor. Surface 3 Pro bolo skvelé zariadenie, no malo jeden veľký problém. Prehrievalo sa. Tým pádom nemohlo plne využiť potenciál svojho hardvéru. i7-4790K jednoducho potrebuje trochu lepšie chladenie.

Tento rok si pre nás Microsoft s najväčšou pravdepodobnosťou pripravuje štvrtú generáciu svojho skvelého tabletu. Zatiaľ o ňom veľa nevieme, no určite sa máme na čo tešiť. Len dúfame, že bude trochu lacnejší, ako Surface 3 Pro.

07_Xperia_Z3_Compact_White_Top (2)

Sony Xperia Z4, Z4 Compact, Z4 Ultra

Predstavenie pravdepodobne v januári 2015

S najväčšou pravdepodobnosťou sa už o pár dní, na CES 2015, dočkáme najnovších vlajkových lodí od Sony zo série Z. Xperia Z4, Z4 Compact a Z4 Ultra by mali disponovať 64-bit Snapdragonom 810, Adreno 430 GPU, 3 alebo 4 GB operačnej pamäte RAM, displejmi s vyšším rozlíšením a samozrejme, odolnosťou voči vode a prachu alá certifikáciu IP68, na ktorú sme pri Sony smartfónoch zvyknutí. Tentokrát by však výrobca mal prísť s riešením bez krytiek na konektory.

Je fajn, že Sony ako jediný robí aj zmenšené verzie svojich vlajkových lodí, ktoré však majú rovnaké špecifikácie. Tak si na svoje prídu aj milovníci výkonu s menšími rukami a plytkejšími peňaženkami.

Xiaomi Mi5 čierna farba

Xiaomi Mi5

Predpokladané prestavenie v januári 2015

Minulý rok bol pre čínskeho výrobcu Xiaomi priam rozprávkový. Zažil totiž neuveriteľne prudký rast. Jeho predaje sa zdvihli o viac než 330 percent a zaujal tak štvrtú pozíciu medzi výrobcami smartfónov. Tento rok plánuje ísť ešte vyššie a snáď aj trochu ohroziť Apple. To plánuje dosiahnuť predstavením kvalitných a hlavne lacných smartfónov. Na CES 2015 sa pravdepodobne dočkáme hneď dvoch Modelov. Xiaomi Redmi Note 2 s 5,5″ full HD (1920 x 1080p) displejom a Snapdragonom 615 a pri troche šťastia aj vlajkovej lodi Xiaomi Mi5 s high-end špecifikáciami.

Od Xiaomi Mi5 môžeme očakávať iba to najlepšie. To znamená, 5,5 – 5,7″ QHD (2560 x 1440p) displej, Snapdragon 810, 3 – 4 GB operačnej pamäte RAM, Adreno 430 a vraj sa chystá aj limitovaná edícia so zafírovým krycím sklíčkom.

g3-lollipop-2

LG G4

Predstavenie pravdepodobne v máji 2015

LG G3 bol jedným z najväčších hitov minulého roka, hlavne vďaka svojmu dizajnu s tenučkými rámikmi a QHD displejom. Juhokórejský výrobca by mal tento rok stavať na svojom úspechu a v máji 2015 predstaviť ďalší dizajnovo-technický skvost. Tešiť sa môžeme na najlepšie komponenty, ktoré budú v tom čase k dispozícii a kto vie, možno aj na 4K (3840 x 2160p) displej. Hovorí sa tiež o dotykovom styluse LG G Pen, ktorým bude konkurovať Samsungu.

HTC One M9 Hima

HTC One M9

Predstavenie pravdepodobne už v januári 2015

Neviem ako vy, ale ja sa najviac teším na novú vlajkovú loď od HTC. Taiwanská firma je už niekoľko rokov známa nádherným dizajnom a kvalitnými materiálmi, ktoré pri svojich smartfónoch používa. Tento rok hádam nebude výnimkou a HTC nás opäť ohromí. Či sa tak stane, sa dozvieme pravdepodobne už na veľtrhu CES 2015, ktorý začína o pár dní.

Čo sa týka špecifikácií, nová vlajková loď ponúkne povinný high-end balík. Najviac sme zvedaví na fotoaparáty, ktoré po minulé roky veľa ľudí sklamali. Tentokrát však HTC s staví na istotu a svoju vlajkovú loď vybaví 20,7 Mpix zadným a 13 Mpix predným fotoaparátom. Tieto informácie však zatiaľ nie sú potvrdené.

galaxy-s6-ilustracne-foto

Samsung Galaxy S6

Predpokladané predstavenie v januári 2015

Na CES 2015 bude hádam predstavený ešte jeden smartfón. Samsung Galaxy S6 všetci očakávame s mierne zdvihnutým obočím. Juhokórejský výrobca totiž sľúbil, že jeho nová vlajková loď bude „Project Zero“ Vraj sa môžeme tešiť na úplne nový dizajn a materiál, z ktorého bude telefón vyrobený. To isté sme však počúvali aj minulý rok a všetci vieme, ako to nakoniec dopadlo.

Dúfajme teda, že tento rok si Samsung naozaj dá záležať. Firma totiž už niekoľko kvartálov upadá. Zatiaľ síce stále predáva najviac smartfónov na svete, no ak bude recesia pokračovať, skôr či neskôr si vymení miesto s Applom.

Čo môžeme od Galaxy S6 očakávať? To je krásne zhrnuté v tomto článku. V skratke, minimálne dve verzie, pričom jedna bude mať zakrivený displej a teoreticky aj nižšiu cenu základného modelu. Hovorí sa o 350 dolároch za kus. Dosť o tom však pochybujem.

note-4-edge.fw

Samsung Galaxy Note 5

Predstavenie pravdepodobne v septembri 2015

Kto by sa netešil na ďalší smartfón z radu Note? Samsung ním pred tri a pol rokmi prakticky ovládol svet phabletov a to pretrváva až do dnešného dňa. Portfólio veľkých telefónov sa síce masívne rozšírilo, no Note zariadenia stále niečím vytŕčajú. Ide totiž o jedinú sériu telefónov s inteligentným stylusom. Po tom, čo v roku 2007 Steve Jobs označil stylus za zastaraný sa ho žiadny ďalší výrobca neodvážil použiť. To je škoda, pretože práve dotykové pero je to, čo robí radu Note tak úspešnou.

Od nového Galaxy Note 5 môžeme očakávať iba to najlepšie. Či už ide o špecifikácie alebo hardvér. Špekuluje sa, že Samsung tentokrát nový Note zväčší na 5,9″ a je celkom možné, že uvidíme 4K (3840 x 2160p) displej. Neviem ako vy, ale ja sa na Samsung Galaxy Note 5 veľmi teším.

nexus-6-2-1200-w

Nexus 6 (2015)

Očakávané predstavenie na jeseň 2015

Milovníci čistého Androidu sa pravdepodobne už teraz nemôžu dočkať na nové zariadenie z radu Nexus. Minuloročný telefón bol pre niektorých miernym sklamaním, keďže ho Google vybavil až 6-palcovým displejom s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov. Predsa len, nie každý má dostatočne veľké ruky na šesťpalcového obra.

Momentálne nie je jasné, kto vyrobí novú generáciu Nexusov. Pravdepodobne opäť Motorola, no ruku do ohňa za to nedám. Špecifikácie budú, ako vždy, na absolútnom vrchole. Dúfajme len, že sa aspoň mierne zmenší displej a cena.

iphone6-dizajn

iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 6S Mini

Predstavenie pravdepodobne v septembri 2015

No a samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na tohtoročný iPhone 6S, 6S Plus a snáď aj 6S Mini. Telefóny od Applu každoročne očakávajú milióny fanúšikov. Od nového iPhonu očakávame len to najlepšie. Dizajn sa pravdepodobne výraznejšie nezmení, no Applu by mohol aspoň trochu pomeniť farby.

Smartfóny určite dostanú nový procesor A9 a snáď sa dočkáme navýšenia pamäte RAM na 2 GB. Americká firma by tiež mohla vylepšiť rozlíšenie svojich „Retina HD“ displejov. V tom Apple už dlhé roky mierne zaostáva. Hádam, že je čas na zmenu.

Po dvoch rokoch by sa tiež mal objaviť štvorpalcový iPhone, ktorý v roku 2014 nebol predstavený. Mnoho Apple fanúšikov totiž o väčší displej nemá záujem.

Bolo by tiež fajn, ak by jabĺčko dostalo na svoje telefóny sklo zo zafíru. To sa mu v roku 2014, bohužiaľ, nepodarilo. No a nakoniec, 16 GB verzia by už vážne mala zmiznúť.

smartfony

Tak, to bol náš výber najočakávanejších smartfónov roka 2015. Potešujúcou správou je, že veľa z nich bude predstavených už o pár dní na CES 2015 v Las Vegas. Sledujte teda našu stránku aj naďalej a my vás budeme informovať.

Povedzte, na čo sa v roku 2015 najviac tešíte vy?

Zdroj: PA