Apple (zdroj: wikimedia.org)

Tak sa zdá, že dlho-očakávaný iOS konkurent tabletov Samsung Galaxy Note je už veľmi blízko. Naznačujú tomu nedávno-pridelené patenty technológie zatiaľ neznámeho inteligentného pera a aj slová významného analytika.

Spoločnosť Apple pracuje na veľkej variante obľúbeného tabletu iPad, ktorý by mal podľa dostupných informácií ponúknuť až 12.9-palcovú uhlopriečku displeja. Nie len, že to naznačil Ming-chi Kuo – ostrieľaný analytik produktov od kalifornského jabĺčka – horúce indície posunul aj nový patent.

Ako informoval web Apple Insider, patentovaná technológia hovorí o tzv. styluse, kde si bude môcť používateľ meniť jeho zakončenie.  Tvarovo-rozdielne a vymeniteľné hroty, prostredníctvom ktorých budeme realizovať interakciu s dotykovým displejom, tak ponúknu oveľa bohatšie možnosti, napríklad pri písaní textu či kreslení obrazov.

apple-stylus-1

Modifikovateľné inteligentné pero od Apple by však malo vo výbave disponovať aj radou rôznych senzorov, tie poslúžia pri detekcii pohybu a polohy.

Medzi integrovanými senzormi spomína appleinsider.com gyroskop alebo taký akcelerometer, čím umožní tabletu rozoznať, o ako veľké naklonenie pera pri jeho držaní v ruke momentálne ide. Takáto technológia umožní automaticky meniť hrúbku čiar, čo by určite privítal nejeden umelec.

apple-stylus-2

Inteligentné pero už dlhšie ponúka pri niektorých Android produktoch i kórejský Samsung – nazýva ho S Pen.

Apple ešte koncom roka obdržal do vlastníctva veľmi príbuzný patent, kde sa spomínalo pero, schopné zaznamenávať pohyb pri klasickom písaní textu na papier. Zaznamenaný text vie potom písacia pomôcka zobraziť na displeji prepojeného zariadenia, napríklad tabletu. Takáto technológia by mohla byť súčasťou jedného z viacerých vymeniteľných koncov.

Keď zoberieme do úvahy, že je presnejší ako prsty človeka, používanie stylusu môže byť v niektorých prípadoch vhodnejšie ako kombinácia klávesnice a myšky,“ uviedol Ming-chi Kuo pre web MacRumors.

Netreba zabúdať, že daný produkt môže zostať iba na papieri. Veľa patentovaných technológií totižto na spotrebiteľský trh nikdy nezavítalo. S rastúcimi špekuláciami – predovšetkým od známych mien –  sa však výroba pokročilého Apple stylusu stáva čoraz-viac reálnejšia.