Úvod Konkurencia Apple Používateľ Androidu prešiel na iOS: Zmenu začal okamžite ľutovať!

Používateľ Androidu prešiel na iOS: Zmenu začal okamžite ľutovať!

108
iPhone 6

Určite to každý z vás pozná. Nikdy-nekončiace debaty o tom, ktorý mobilný operačný systém je lepší, a ktorý horší, sú medzi nami na dennom poriadku. A ani následujúci text nebude iný. Teda aspoň jeho pointa.

Dlho-ročný majiteľ Android smartfónu sa rozhodol, že napíše zopár dojmov z prechodu na konkurenčnú platformu od Apple. A ako už zrejme viacerí tušia, jeho reakcia nebola vôbec pozitívna. Článok nesie názov „Vymenil som Android za iOS… a okamžite som to začal ľutovať„.

Ernest Oppetit vymenil starší Nexus 4 za iPhone 6. Výmenu zrealizoval hneď po predstavení najnovšej generácie inteligentného telefónu s logom nahryznutého jabĺčka, ktorá sa konala zhruba v polovici septembra 2014.

Toto je príbeh hlúpeho rozhodnutia. Nejde síce o život-meniace rozhodnutie – je to stále iba o telefónoch – ale aj tak…

A prečo sa vlastne rozhodol pre iOS? Dôvodov je hneď niekoľko.

  1. Chcel vymeniť Nexus 4 z roku 2012 za niečo modernejšie, s lepšou batériou.
  2. iPhone 6 mal v tej dobe najlepší hardvér zo všetkých telefónov na trhu. Spomína nový čip A8, rozlíšenie displeja, nádherný oblý dizajn či fotoaparát.
  3. Chcel mať vždy k dispozícii najnovší softvér – aplikácie, hry. iOS ich totiž získava medzi prvými platformami.

Komplikované zdieľanie

Po začatí používania novej Apple mašinky však veľmi rýchlo prišiel na to, že iPhone mu neumožní robiť niekoľko – pre neho dôležitých – vecí, ktoré sú na Android smartfónoch samozrejmosťou. Spomína napríklad i komplikované a z časti obmedzené zdieľanie medzi aplikáciami.

Na mojom Nexuse môžem zdieľať z akejkoľvek aplikácie do akejkoľvek aplikácie. Z Pocket do Gmailu, z Chrome do WhatsApp, z Evernote do Asana, na čo si len spomeniete,“ prezradil vo svojom blogu. „Na iOS môžem teraz zdielať iba s aplikáciami, ktoré disponujú riadnou integráciou (technický výraz) s iOS.

Zakiaľ, čo má v Androide možnosť zdieľať obrázok cez množstvo práve-nainštalovaných aplikácií, iOS ho obmedzuje pri zdieľaní (ak to nerobí priamo cez danú aplikáciu bez integrácie) na špecifické softvérové tituly. „Pocket, Asana, Evernote, atď. je zoznam privilegovaných aplikácií, cez ktoré môžete zdieľať. Gmail, WhatsApp, Slack, aby som vymenoval aspoň niekoľko pre-mňa-dôležitých aplikácií, to neumožňuje,“ dodal.

Ak chcel teda zdieľať url odkaz na akúkoľvek web stránku, dajme tomu cez WhatsApp, musel vykonať niekoľko komplikovaných úkonov. V prvom rade ho čakalo kopírovanie celej adresy, nasledovalo opustenie internetového prehliadača (Chrome alebo Safari), potom otvorenie príslušnej aplikácie bez spomínanej integrácie do operačného systému, nájdenie správnej konverzácie, vloženie skopírovanej adresy a odoslanie druhému používateľovi.

Hnevali ho aj iOS widgety

Tie bez váhania označil za vtip. Ako hlavný problém spomína potrebu zobraziť najskôr notifikačnú lištu, aby mohol aktivované widgety vôbec vidieť. Pri Androide ich len jednoducho hodil na používateľskú plochu medzi ikonky aplikácií, a mal všetko takmer okamžite k dispozícii.

Je medzi vami niekto, kto zažil podobný prechod z Androidu na iOS, resp. naopak? Nezabudnite sa nám zdôveriť :)