Úvod Novinky Uznávaní vedci varujú celý svet pred nebezpečenstvom pokročilej umelej inteligencie

Uznávaní vedci varujú celý svet pred nebezpečenstvom pokročilej umelej inteligencie

10

Najväčšie hlavy z celého sveta ukázali ľudstvu prostredníctvom otvoreného listu varovný signál. Ak by sme si v blízkej budúcnosti nedali pozor, vyspelá technológia umelej inteligencie môže ohroziť našu existenciu. Je preto potrebné, aby každý, kto v danom obore pracuje, prevzal zodpovednosť a dbal pri vývoji a výskume na každý jeden – aj ten najmenší – detail, ktorý by celú katastrofu mohol zapríčiniť.

Za listom stojí šéf spoločnosti Tesla a SpaceX, Elon Musk, teoretický fyzik Stephen Hawking, zamestnanci technologických spoločností (Google, Amazon a i.) a veľa ďalších známych mien, vrátane niekoľkých popredných akademikov z Harvardu, MIT alebo Oxfordu.

Zdokonaľovanie umelej inteligencie už síce trvá zopár rokov, významný pokrok s praktickým prínosom však začína až teraz. Dôkazom sú napríklad také autonómne automobily, samo-učiaci-sa roboti, moderné inteligentné domácnosti či iné tzv. ‚smart‘ spotrebiteľské zariadenia.

Otvorený list na webe futureoflife.org upozorňuje, že nie je dôležité iba maximalizovať kapacity umelej inteligencie. Dôraz by mali výskumníci klásť vraj aj na prínos pre ľudskú spoločnosť. Zariadenia a stroje s pokročilou inteligenciou musia teda bezpodmienečne robiť vždy presne to, čo od nich chceme, aby robili.

 

Titulné foto: flickr.com