Úvod Novinky Forbes Ázia: Šéf Xiaomi je biznismen roka 2014

Forbes Ázia: Šéf Xiaomi je biznismen roka 2014

9
CEO Xiaomi, Lei Jun

Prestížny magazín označil šéfa čoraz-úspešnej spoločnosti z Číny za biznismena roka. Lei Jun dostal behom štyroch rokov Xiaomi na lukratívne výslnie, a to nie len v Ázii. Svoju vysnenú popularitu totiž pomaličky nadobúdajú vďaka cenovo-dostupným a moderným mobilným zariadeniam už aj po celom svete.

CEO tretieho najväčšieho predajcu smartfónov má nepochybne obrovský dôvod na menšiu oslavu. S prestížnym titulom od ázijského vydania Forbes sa povedomie o jeho značke, ktorej názov po preklade znamená ‚malá ryža‘, zdvihne v blízkej budúcnosti doslova svetelnou rýchlosťou. Za svoj úspech môže poďakovať najmä populárnym vlajkovým lodiam Mi3 či Mi4.

Xiaomi Mi4
Xiaomi Mi4

Lei Jun, niekedy prezývaný ako čínsky Steve Jobs, dokonca pred nedávnom vyhlásil, že ich cieľom je dosiahnutie globálneho prvenstva medzi ostatnými výrobcami, nakoľko im súčasné tretie miesto vôbec nestačí. Také niečo by sa mohlo stať – ak pôjde všetko podľa plánov – počas následujúcich piatich až desiatich rokov, pričom zosadí gigantov Samsung a Apple z trónu.

Xiaomi zaznamenala obrovský úspech predovšetkým v domácej Číne a taktiež v Indii, kde podľa slov Huga Barra exportujú okolo 200,000 kusov mobilov každý jeden týždeň. V budúcom roku začne podľa všetkého svoje produkty ponúkať cez oficiálnu distribúciu i na ruskom, thajskom, tureckom a mexickom trhu. Analytici predpokladajú, že tento rok predá spoločnosť na čínskom trhu cez 60 miliónov kúskov svojich mobilných produktov – išlo by tak až o dvoj-násobne vyšší počet ako z roku 2013.

Zdroj: forbes.com via phonearena.com; flickr.com