Úvod Novinky Toto musíte vidieť: Vysokorýchlostná kamera zachytila, ako sa lúč svetla odráža od...

Toto musíte vidieť: Vysokorýchlostná kamera zachytila, ako sa lúč svetla odráža od zrkadla

26

Vysokorýchlostné kamery nám otvárajú nové obzory. Za novými zábermi, na ktorých vedci zachytili, ako sa lúč svetla odráža od zrkadla stojí fotoaparát, ktorý je náš svet schopný zachytiť rýchlosťou 100 miliárd snímok za sekundu.

Aby sme to uviedli do nejakej perspektívy, pri 120 alebo 240 snímkach za sekundu už vidíme spomalený záber, ako napríklad bližší pohľad na to, ako kvapky dažďa padajú na zem atď. Výskumníci však rok čo rok, resp. mesiac čo mesiac posúvajú hranice toho, čo je možné. Nestačili im ani fotoaparáty, ktoré boli schopné zachytiť stovky či tisíce snímok za sekundu. Zostrojili teda fotoaparát, ktorý ich dokáže zachytiť rovnú stovku miliárd. MILIÁRD.

Vďaka technológii zvanej „compressed ultrafast photography“ (CUP) sa výskumníkom podarilo sledovať lúč svetla a dokonca aj to, ako sa správa pri kontakte s rôznymi objektami. Nižšie nájdete video, v ktorom si tento zaujímavý experiment môžete pozrieť. Celková doba trvania takéhoto odrazenia svetla, ktorého zdroj je laser, je len niekoľko desiatok pikosekúnd (trilióntin sekundy).

Výskumníkom sa vďaka tejto metóde podarilo študovať niekoľko fenoménov, ako napríklad lom svetla či to, ako sa svetlo odráža od rôznych povrchov. Výskumníci tvrdia, že takto rýchly fotoaparát im pomôže pri snahe vyrobiť neviditeľného plášťu.

Zdroj: E