Úvod Smartphony Dohady VEĽKÉ ZHRNUTIE: Toto všetko už vieme o Samsung Galaxy S6

VEĽKÉ ZHRNUTIE: Toto všetko už vieme o Samsung Galaxy S6

14
Koncept Samsung Galaxy S6

Rok 2015 sa neúprosne blíži a s ním samozrejme aj novoročná nádielka vlajkových lodí od výrobcov po celom svete. Na čo sme však najviac zvedaví je Samsung Galaxy S6. Juhokórejský gigant totiž sľúbil, že zmení úplne všetko a my sa modlíme, aby to nedopadlo podobne ako pri Galaxy S5.

Každopádne, na internete sa špekuluje čím ďalej tým viac a v poslednej dobe sa objavilo veľké množstvo zaujímavých nepodložených informácií, ktoré v tomto článku nájdete pekne pokope. Jedným dychom však dodávam, že nič nie je oficiálne. Príspevok teda berte s rezervou.

Dizajn

O dizajne sme toho počuli už veľa. Nedávno sa dokonca objavili obrázky prednej strany telefónu, i keď pochybujem, že Samsung použije tak veľké rámiky, ako na prvom obrázku. Je veľmi pravdepodobné, že nová juhokórejská vlajková loď bude zhotovená z kovu. Zákazníci už majú plastu po krk.

galaxy-s6-titulka
galaxy-s6-6
galaxy-s6-4
galaxy-s6-5
Galaxy s6
Galaxy s6 (2)

Samsung už veľakrát sľuboval, že úplne zmení dizajn svojich zariadení, no nakoniec sme vždy skončili s variáciou podobajúcou sa Galaxy S3. Je načase, aby do Južnej Kórei prišla došla nejaká múza. Veď, aj v našej ankete sa zmena dizajnu umiestnila relatívne vysoko. Zmeniť zadný panel už jednoducho nestačí.

Podľa zákulisných správ je tiež možné, že Samsung do dizajnu svojej vlajkovej lode zahrnie viac farieb. Teda, Galaxy S5 je dostupná v štyroch farbách čo je tiež relatívne veľa, no Galaxy S6 vraj má byť ešte farebnejšia. Dočkáme sa kórejskej iterácie služby Moto Maker? Uvidíme.

Čo sa týka dizajnu, Galaxy S6 vraj má prísť minimálne v dvoch variáciách. Jedna z nich ponúkne na okrajoch zahnutý displej, podobne ako Note Edge. Dokonca sa hovorí, že práve táto verzia bude skutočný high-end model a klasická plochá „esšestka“ bude mať slabšie špecifikácie. Nižšie sa dozviete viac.

A ešte jedno zaujímavé video:

https://www.youtube.com/watch?v=kY7j13zhyEM

Displej

O displeji pre Galaxy S6 toho veľa nevieme. Minimálne jedna správa však hovorí, že klasická verzia Galaxy S ponúkne 5,5″ full HD (1920 x 1080p) displej. To je pre nás tak trochu prekvapenie, keďže esková rada bola vždy vybavená tým najlepším, čo Samsung práve mal k dispozícii.

Na druhú stranu, full HD rozlíšenie úplne stačí a veľa z nás vníma viac pixelov na palec iba ako zbytočný luxus. Mňa skôr zaráža veľkosť. 5,5 palcov je vážne dosť veľa. Koľko potom bude mať Note 5?

Poteším však aj milovníkov super jemných displejov. Galaxy S6 „Edge“ totiž podľa všetkého ponúkne 5,3″ QHD (2560 x 1440p) zobrazovací panel plus zahnuté časti na oboch krajoch.

Špecifikácie

S-rada bola vždy, čo sa týka špecifikácií, na vrchole. Tento rok bude možno čiastočne výnimkou, no úprimne, uveriť správam o tom, že základný model Galaxy S6 bude mať iba Snapdragon 801 je veľmi ťažké. Na druhej strane, Samsung sa vraj chystá poriadne zraziť cenu a navyše, pri full HD displeji nie je výkonnejší procesor nutný.

Čo sa týka pamäte RAM, hovorí sa, že Galaxy S6 „Edge“ ponúkne štyri gigabajty. Tým pádom by musela mať 64-bit procesor (pravdepodobne Snapdragon 810). Šepká sa aj o skeneri sietnice oka. O ňom sme však už počuli veľa a doteraz sa neobjavil ani na jednom zariadení.

Qualcomm-Snapdragon-810-64-bit

Nakoniec ešte pár slov k S6 so Snapdragonom 801. Je celkom možné, že ho Samsung použije vo svojom základnom modeli, no nebol by to veľmi múdry krok. Potom by totiž rozdiel medzi starým a novým modelom prakticky neexistoval. Tieto špekulácie však už boli niekoľkokrát podporené. Počuli sme, že Galaxy S6 a S6 „Edge“ budú mať veľmi rozdielne špecifikácie a už skôr sa vravelo, že Snapdragon 810 na základnej verzii nebude.

Fotoaparát

O fotoaparáte pre Galaxy S6 sme toho veľa nepočuli no podľa všetkého neponúkne ISOCELL technológiu od Samsungu. Namiesto toho sa máme tešiť na IMX240 senzor s rozlíšením 16 alebo 20 Mpix, podobne ako Note 4. Je tiež veľmi pravdepodobné, že sa dočkáme hardvérovej optickej stabilizácii obrazu. Vpredu vraj nájdeme 5 Mpix jednotku.

Softvér

Čo sa týka softvéru, takmer určite uvidíme novú verziu TouchWizu. Založená bude na najnovšom Androide 5.0.x Lollipop a dúfajme, že bude pekne vyladená a optimalizovaná. Dúfajme…

O nových funkciách sme zatiaľ nič nepočuli, no pri Galaxy S5 sme zaznamenali mierny ústup zbytočností. Je teda možné, že tento rok nás Samsung prekvapí ešte menším množstvom rôznych fičúriek? Možné to určite je.

Dátum predstavenia

Pred dvomi rokmi bola Galaxy S4 predstavená v marci, tento rok Galaxy S5 prišla už o mesiac skôr. Ak tento trend bude pokračovať, Galaxy S6 sa dočkáme už v januári na CES 2015. Počuli sme však aj dohady o odhalení v marci na MWC 2015, nechajme sa teda prekvapiť. Je však isté, že Samsung bude mať väčšiu či menšiu šou na oboch akciách.

koncept-galaxy-s6

Zhrnutie Zhrnutia

Ako môžete vidieť, zatiaľ nič nie je isté. Zdá sa však, že tento rok príde Galaxy S6 v niekoľkých verziách a tá najnižšia nebude úplne high-end. Cena tohto modelu sa však môže dostať až na hranicu 350 dolárov, čo je pri Samsungu dosť nezvyklé. Na druhej strane, môžeme sa tešiť na Galaxy S6 so zahnutými krajmi displeja a s najlepšími možnými špecifikáciami.

[poll id=“336″]

Zdroj: AA