Úvod Výrobcovia Huawei TESTUJEME: Huawei Ascend Mate7 – šesťpalcový obor s deviatimi jadrami

TESTUJEME: Huawei Ascend Mate7 – šesťpalcový obor s deviatimi jadrami

22

Včera nám do redakcie prišla nová vlajková loď od Huawei a ja som sa okamžite pustil do testovania. Huawei Ascend Mate7 je prvý phablet spoločnosti, ktorý je pripravený zaujať väčší počet ľudí. Spoločnosť si pre tento rok pripravila niekoľko kvalitných zariadení a tento obor je jedným z nich. Tu sú moje prvé dojmy, hneď po rozbalení.

Veľký

Huawei Ascend Mate 7 je obrovský telefón, jeden z najväčších na trhu. Má šesťpalcový full HD displej a ani minimalistické rámiky nepomáhajú. S jednou rukou sa jednoducho nedá pohodlne ovládať. To však neprekvapuje.

Na druhú stranu, veľký displej má svoje výhody. Jednou z nich je aj pohodlné sufrovanie po webe a celkom príjemné písanie na dotykovej klávesnici. Môžem vám tiež potvrdiť, že hrať Asphalt 8 na 6″ uhlopriečke je obrovský zážitok. Ak ste však fanúšikom menších telefónov, poobzerajte sa niekde inde.

Kvalitná konštrukcia

Mojim primárnym smartfónom je väčšinou HTC One, som teda zvyknutý na kov a kvalitné spracovanie. Na moje prekvapenie sa Huawei s hardvérom popasoval veľmi dobre a hliníkové telo jeho novej vlajkovej lode prakticky nemá chybu. Telefón je príjemný na dotyk, ostré hrany pomáhajú s pevným úchopom, len škoda toho vytŕčajúceho fotoaparátu.

S hrúbkou 7,9 mm to rozhodne nie je najtenšie zariadenie na trhu, no zadná strana je mierne zakrivená a mobil je tak opticky o niečo tenší. Navyše, vo vnútri sa nachádza obrovská 4 100 mAh batéria. Výdrž som ešte nestihol otestovať, no som si istý, že s ňou nebudem mať žiaden problém.

Jediná vec, ktorú Huawei musím vytknúť je nešťastné umiestnenie reproduktora. Pri držaní ho jednoducho musím zakryť rukou. To je škoda, keďže má pomerne dobrý zvuk a je skutočne hlasný. Na druhej strane, Huawei Ascend Mate7 má na zadnej strane senzor odtlačkov prstov, ktorý príde vhod, ak si chcete chrániť dáta. Nie je síce stopercentný, no použiť sa rozhodne dá a nemám s ním problém.

 

ascend-mate-7

Operačný systém

Čo sa týka softvéru, Huawei je trochu odlišný od ostatných výrobcov. Minimálne v tom, že používa tlačidlá z Android 5.0 Lollipop a pritom smartfón stále beží na KitKat-e. Výrobca by však vraj mal aktualizovať svoje najnovšie smartfóny na Lollipop do troch mesiacov. Aspoň tak sa hovorí na internete. Vadí mi však snaha čo najviac sa podobať na iOS. Ak na domovskej stránke potiahnete smerom dolu, rozostrí sa pozadie a vyskočí vyhľadávanie. Za nešťastné tiež považujem rozhodnutie vynechať ikonku pre vstup do ponuky aplikácií. Všetko teda máte na kartách rozdelené do priečinkov. Inšpirácia iOS je tu zjavná.

Zatiaľ som v systéme nepostrehol výraznejšie lagy, i keď v Google Play sa sem-tam zasekol. Nebolo to však nič hrozné. Celé Emotion UI je ladené to odtieňov hnedej farby a Huawei do telefónu nahral naozaj pekné pozadia. Zatiaľ si ich teda ponechám.

Výkon

Smartfón je, podobne ako akákoľvek dnešná vlajková loď, veľmi výkonný. Vo svojich útrobách ukrýva deväťjadrový procesor Kirin 925, ktorý ponúka dostatok výpočtovej sily a nemali by s ním byť problémy. Je rozdelený na štyri jadrá Cortex-A15 s taktom 1,8 GHz, štyri jadrá Cortex-A7 s taktom 1,3 GHz a jedno jadro s taktom 230 MHz. Mobilná grafika Mali T – 628 momentálne patrí medzi najvýkonnejšie na svete. Smartfón má v zálohe 2 GB operačnej pamäti RAM. To je dostatočne veľa, aj keď niektoré high-endy už po novom ponúkajú 3 GB. Všetko ale závisí na odladení systému, takže zatiaľ sa zdržím širšieho komentára. Viac sa dozviete v kompletnej recenzii.

Jediné, čo ma mrzí, je len 16 GB vnútornej pamäti. Iste, môžem si ju rozšíriť pomocou micro SD karty, ale podľa mňa výrobca mohol zainvestovať tých pár eur a vybaviť svoj vlajkový model väčším objemom pamäte.

Máte otázku?

Na záver ešte niekoľko slov. Huawei Ascend Mate7 zoženiete na Slovensku aj za 400 eur. Za túto cenu je to skutočne výborný mobil i keď v porovnaní s ostatnými vlajkovými loďami v niektorých aspektoch rozhodne zaostáva. Dobieha to však kvalitnou konštrukciou a snímačom odtlačkov prstov.

Ak máte nejaké otázky, špecifické požiadavky, jednoducho, niečo vás zaujíma a chcete, aby sa to objavilo v recenzii, napíšte nám komentár.