Úvod Dohady Takýto rýchly je mobilný 5G internet: V budúcnosti budeme surfovať poriadnou rýchlosťou!

Takýto rýchly je mobilný 5G internet: V budúcnosti budeme surfovať poriadnou rýchlosťou!

22

NaSlovensku nemáme ani poriadne LTE, no na svete sa už testujú 5G technológie. Zaujímavé však? No, otázkou je, čo si máme pod tými 5G technológiami predstaviť? Aká bude maximálna rýchlosť mobilného internetu ďalšej generácie?

Faktom je, že definícia 5G zatiaľ neexistuje. Momentálne nájdeme najrýchlejší internet v Južnej Kórei, kde dosahuje rýchlosť až 300 Mbit/s. Musíte si ale kúpiť smartfón s podporou LTE cat.6.

Prekvapivo, niektorí operátori už dnes ponúkajú takzvané „5G balíčky“. TO je celkom podozrivé. Ďalší zas vyhlasujú, že sa chystajú postaviť prvú 5G sieť na svete. Pozrime sa teda na to, aké rýchlosti môžeme od siete ďalšej generácie očakávať.

Profesor britského „5G testovacieho centra“ povedal, že rýchlosť týchto sietí by mohla dosiahnuť maximálnu teoretickú rýchlosť až 800 Gbps. To je celkom slušné. Nechytajú sa ani dnešné optické káble. Otvorili by sa nám tak široké možnosti využitia autonómnych áut a ďalší rast tzv. internetu vecí. Realita je však zatiaľ trochu smutnejšia.

História mobilného internetu

Podľa Samsungu môžu budúce 5G siete dosahovať rýchlosť až 10 Gbps. Zatiaľ sa im pri testoch podarilo preniesť dáta 7,5 Gbps a pri pohybe sa táto hodnota znížila na 1,2 Gbps. Technológia Ericssonu dokáže vyvinúť rýchlosť 5 Gbps. Južná Kórea vyhlasuje, že sa chystá na stavbu 5G siete s teoretickou maximálkou na úrovni 800 Mbps. Jeden Ázijský operátor zas hovorí o 1 Gbps sieti a aby toho nebolo málo, podľa Rice University v Texase, budú 5G siete 10 krát rýchlejšie, ako súčasné systémy.

V podstate teda nevieme nič. Možno je načase určiť presnú definíciu 5G. Dovtedy sa nám výber zúžil na rýchlosti v rozmedzí od 800 Mbps do 800 Gbps, čo je možno veľké rozpätie, no stále oveľa rýchlejšie, než to, čo operátori ponúkajú dnes.

Zdroj: AA