Úvod Novinky Uznávaný vedec varuje: Umelá inteligencia môže ohroziť našu existenciu

Uznávaný vedec varuje: Umelá inteligencia môže ohroziť našu existenciu

7

Profesor Stephen Hawking prezradil, že čoraz-väčšia snaha vytvoriť čoraz-inteligentnejšie zariadenia môže spôsobiť koniec ľudského rodu. Podľa neho sme obmedzovaní pomalou biologickou evolúciou. Moderné technológie by nás tak raz mohli buď odstrčiť na vedľajšiu koľaj alebo v horšom prípade rovno nahradiť. 

Jeden z najlepších teoretických fyzikov poskytol BBC veľmi, ale veľmi zaujímavý rozhovor. Vyjadril v ňom totižto obavy, ktoré spočívajú v super-rýchlych inováciách technológií a ich umelej inteligencie. Tá by mohla byť vraj raz tak prepracovaná, že jej naše biologické dispozície nebudú stíhať konkurovať.

Ľudia, ktorí sú limitovaní pomalou biologickou evolúciou, nemôžu konkurovať a budú nahradení,“ uviedol Hawking.

Vedec trpí tzv. amyotrofickou laterálnou sklerózou, pri ktorej musí používať špeciálny komunikačný systém od Intelu (na ktorom spolupracovali aj odborníci zo SwiftKey), aby sa dokázal pri klasickom rozhovore s niekym iným vôbec dorozumieť.

Prof Hawking prezradil, že primitívne formy umelej inteligencie sa osvedčili ako užitočné, bojí sa však následkov vytvorenia niečoho, čo môže byť rovnaké alebo ešte lepšie ako ľudia.

Fyzik Stephen Hawking (zdroj: wikimedia.org)
Fyzik Stephen Hawking (zdroj: wikimedia.org)

Podľa iných odborníkov môže technológia pomôcť ľudstvu pri riešení veľkých problémov. Nadvlády sa ale obávať príliš nemusíme, v jej vedení údajne zostaneme ešte nejaký ten čas.

Verím, že zostaneme vo vedení technológie poriadne dlhý čas a potenciál na vyriešenie svetových problémov bude využitý,“ prezradil tvorca modernej umelej inteligencie Cleverbot, Rollo Carpenter.

Z umelej inteligencie má strach aj šéf spoločnosti Tesla a Space X, Elon Musk. Ten ju dokonca označil za našu najväčšiu existenčnú hrozbu.

Zdroj: bbc.com; foto: pixabay.com