Úvod Novinky Odborníci na bezpečnosť: Hack kvôli filmu ‚The Interview‘ nebola práca Severnej Kórei

Odborníci na bezpečnosť: Hack kvôli filmu ‚The Interview‘ nebola práca Severnej Kórei

2

Viacerí špecialisti na kyber-bezpečnosť prezradili, že za nedávnymi hackerskými útokmi na Sony nestojí diktátorský režim KĽDR, ako tvrdila americká FBI, ale niekto úplne iný. Stopy vraj vedú k bývalému zamestnancovi spoločnosti, ktorý pre ňu oficiálne pracoval niekoľko rokov. Malo teda ísť o veľmi premyslený marketingový ťah – na filme tak môžu vďaka nemu zarobiť obrovský balík peňazí.

Kontroverzná komédia o atentáte na súčasného vodcu Severnej Kórei stihne vraj podľa analytikov zarobiť do konca víkendu 3 až 4 milióny amerických dolárov. Hacku Sony, ktorý mal byť zrealizovaný ako odplata za drzosť voči vodcovi, sa však podľa Kurta Stammbergera a jeho tímu zo spoločnosti Nurse zúčastnila žena s osobnou identifikáciou ako „Lena“, a nie KĽDR. Film zinkasoval kritiku dokonca aj od samotnej Číny.

Sme si veľmi istí tým, že to nebol útok zosnovaný Severnou Kóreou, a že kľúčovými osobami pri implementácii jedného z najhroznejších útokov v histórii boli ľudia z interného prostredia,prezradil pre CBS News.

Informoval spravodajský web Russia Today.

Nurse sa zaoberá kyber-bezpečnosťou. Stammbergerov tím vykonal vlastný výskum, kde dospeli k vyššie uvedenému záveru.

Sony nebola len hacknutá, táto spoločnosť bola v podstate napadnutá z vnútra.

Spomínaná osoba pod menom Lena má údajne blízke konexie s hackerskou skupinou „Guardians of Peace“ (Ochrancovia mieru). Identifikovaná osoba pracovala pre Sony podľa zverejnených informácií desať rokov, od pracovného pomeru odstúpila ešte v máji tohto roka.

Táto žena bola v správnej pozícii a mala hlboké technické znalosti, ktoré mohla potrebovať na lokalizovanie špecifických serverov, ktoré boli kompromitované,“ dodal Kurt Stammberger.

Iní experti v kyber-bezpečnosti si taktiež kladú otázky ohľadne tvrdenia FBI, že za hackom Sony stojí na sólovej pozícii Severná Kórea,“ hovorí článok webu cbsnews.com – jeho názov znie ‚Mýlila sa FBI so Severnou Kóreou?

Aj keď je možné po prvom pohľade na detaily ukázať prstom priamo na diktátorského vinníka, bližšia analýza dokáže určiť skutočnú príčinu dobre organizovaného napadnutia. Niekto teda chcel, aby sme si myslel, že to tak, ako povedali niektoré autority, skutočne bolo. Išlo ale nakoniec zrejme iba o podstrčenú stopu.

Identický malvér síce pred tým kyber-armáda Severnej Kórei pri iných prípadoch už použila, no to možno povedať i o iných hackeroch z celého sveta.

Film ‚The Interview‘ sprístupnili 24. decembra pre širokú americkú (neoficiálne aj neamerickú) verejnosť prostredníctvom viacerých platforiem – vrátane Google Play či video-portálu youtube.com, kde sa zároveň stal bezkonkurenčným hitom. Zákazník si ho môže zapožičať v HD verzii za 6 dolárov a zakúpiť do vlastníctva za 15.

Zdroj: cbsnews.com; Foto: theinterview-movie.com