Úvod Novinky PREHĽAD: Smartfóny s Quad HD (2 560 x 1 440) displejmi

PREHĽAD: Smartfóny s Quad HD (2 560 x 1 440) displejmi

14

Keď sme prvýkrát počuli o tom, že výrobcovia pripravujú smartóny s QHD (2560 x 1440p) displejmi, mnohí z nám len neveriacky krutili hlavami. Veď už full HD displeje poskytli dostatočné rozlíšenie a ani ľudia s dokonalým zrakom neboli schopný rozoznať jednotlivé pixely. 

Spotrebitelia už dlhú dobu prosia výrobcov, aby pracovali na batériách. Štyri milióny pixelov vo vrecku sa môžu zdať ako zbytočný luxus. Je jasné, že full HD žerie menej energie. Smartfóny s QHD panelmi sú však na trhu už niekoľko mesiacov a stále pribúdajú ďalšie. Poďme sa teda na nich pozrieť. QHD éra začína a nie je cesty späť.

1

1. Vivo Xplay 3S

Čínska spoločnosť Vivo ako prvá zakomponovala do svojej novej vlajkovej lode displej so šialeným QHD rozlíšením. Ich phablet so šesťpalcovým (490 ppi) displejom však ponúka oveľa viac. okrem iného aj najvýkonnejšiu verziu procesora Snapdragon 800 MSM8974AB, 3 GB pamäte RAM, čítačku odtlačkov prstov, 13 Mpix fotoaparát a 4G LTE konektivitu.

 

oppo-find-7

2. Oppo Find 7

Druhým smartfónom s QHD displejom sa stal Oppo Find 7. Firma Oppo už dlhšiu dobu tlačí rozlíšenie zobrazovacích panelov smartfónov na hranu. Začalo sa to minulý rok s Oppo Find 5. Tohtoročná vlajková loď síce nakoniec bola medzi prvými, no jej QHD verzia sa začala predávať o niečo neskôr. Rozlíšenie 2560 x 1440 pixelov na 5,5 palcoch (538 ppi) však stálo za to.

 

lg-g3

3. LG G3

Nová vlajková loď od LG, nástupca legendárnej G2 s perfektnou výdržou bola zároveň prvým celosvetovo dostupným smartfónom s QHD displejom. Veľa ľudí sa však sťažuje na slabý jas a problémy s čítaním na slnku. To však nič nemení na fakte, že z LG G3 sa stal prakticky pionier tohto nového rozlíšenia, zariadenie, ktoré spopularizovalo QHD a ukázalo ho svetu. Odvtedy už bolo prestavených veľa ďalších podobných smartfónov, no žiadny z nich nezaznamenal tak veľký úspech.

 

1

4. Lenovo Vibe Z2 Pro

Aj Lenovo má svoj QHD smartfón. Je ním Vibe Z2 Pro so šesťpalcovým LCD IPS panelom (490 ppi). Lenovo sa s ním skutočne vyhralo a vďaka tenučkým rámikom telefón v skutočnosti nie je až taký veľký. Plus, novinka ponúka skvelé špecifikácie na čele s procesorom Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz.

 

lte-a

5. Samsung Galaxy S5 LTE-A

Po predstavení novej samsungáckej vlajkovej lode veľa ľudí čakalo na jej Prime verziu. Dúfali sme, že Samsng má v rukáve niečo navyše, keďže pôvodná S5-ka nebola zas až taký trhák. Nakoniec sme sa dočkali, respektíve, Južná Kórea sa dočkala. Práve tam sa totiž v júni začala predávať Galaxy S5 LTE-A so Snapdragnom 805, 3 GB pamäte RAM a 5,1″ QHD Super AMOLED displejom. Tento smartfón dodnes drží rekord, keďže ponúka najostrejší obraz. Hodnota 576 ppi sa skutočne nevidí každý deň.

 

samsung-galaxy-note-4

6. Samsung Galaxy Note 4

Samsung relatívne nedávno predstavil pokračovanie svojej Note línie. Galaxy Note 4 podľa očakávaní ponúkla 5,7″ QHD Super AMOLED displej (515 ppi). Okrem iného sme sa tiež dočkali Snapdragonu 805 s taktom 2,7 GHz, 3 GB pamäte RAM a vylepšeného S-Pen s lepším multitaskingom. Samsung dokonca do dizajnu konečne zakomponoval aj kov. Konkrétne ide o kovové rámiky okolo displeja.

 

galaxy-note-edge

7. Samsung Galaxy Note Edge

Spolu s očakávanou Note 4 Samsung predstavil aj sci-fi smartfón Note Edge so zahnutým displejom na jednej strane. Tých zahnutých 2560 x 160 pixelov pritom funguje ako samostatný displej. Naša pozornosť sa však teraz zameriava na 4,6″ hlavnú časť s QHD rozlíšením (525 ppi). Galaxy note Edge ponúka prakticky rovnaké špecifikácie ako Note 4, ale má o trochu menšiu batériu.

 

nexus-6

8. Google Nexus 6

Motorola vyrobila najnovší Nexus 6 s 5,95″ QHD Super AMOLED displejom (493 ppi). Bohužiaľ, zdá sa, že tento displej nie je rovnako kvalitný, ako pri Note 4 a Note Edge. Samsung si pravdepodobne svoje najnovšie technológie nechal pre seba a konkrencii poskytol staršie verzie. Zdá sa, že na Nexuse 6 dosť rýchlo vyhoria neiktoré pixely a vy skončíte s čiarkovaným displejom. Zvyšok špecifikácií nového Nexusu však nemá chybu. Či už ide o Snapdragon 805, 3 GB pamäte RAM alebo 13 Mpix fotoaparát.

 

1

9. Motorola Droid Turbo

Po akvizícii Lenovom Motorola začala vyrábať viac smartfónov. Okrem Moto X, Moto G a Nexus 6 vyrobila aj Motorolu Droid Turbo, smartfón, ktorý na prvý pohľad nemá chybu. Pýši sa 5,2″ QHD displejom (565 ppi), ktorý má však podobné problémy ako Nexus 6, Snapdragonom 805, 21 Mpix fotoaparátom a 3 900 mAh batériou, ktorá vraj vydrží aj dva dni.

 

meizu-mx4

10. Meizu MX4 Pro

Nedávno nás ohromila aj novinka od Meizu. MX4 Pro ponúka len to najlepšie a ide o vylepšenú verziu už tak skvelej MX4 (bez Pro). Smartfón ponúka 5,5″ displej s trochu netradičným rozlíšením 2560 x 1536p a 546 ppi. Vylepšená verzia tiež ponúka čítačku odtlačkov prstov.

 

1

11. ZTE Nubia Z7

Posledný smartfón s QHD displejom v našom zozname je ZTE Nubia Z7. Predstavená bola v novembri ako posledný člen high-end rodiny so značkou Z7. Smartfón má 5,5″ QHD panel (534 ppi), no zaujme aj procesorom Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz alebo 3 GB pamäte RAM.

Zdroj: PA