Úvod Aplikácie POZOR: Neklikajte na takéto emaily od Facebooku, môže v nich byť vírus!

POZOR: Neklikajte na takéto emaily od Facebooku, môže v nich byť vírus!

12

Žijeme v dobe, keď si na svoje „zdravie“ musíme dávať pozor aj vtedy, keď sme online. Samozrejme, v tom prípade sa nejedná o naše fyzické zdravie, ale skôr o zdravie svojich informácií a zariadení, ktoré k prehliadaniu webu používame.

Svedčí o tom ja najnovší vírus, ktorý si na nás útočníci pripravili. Rozhodli sa ich tentokrát mieriť na používateľov Facebooku, ktorých nie je dvakrát málo. Vírus sa k používateľom dostáva formou sofistikovaného emailu, ktorý vyzerá tak, ako by ho poslal samotný Facebook.

malver-facebook
Ak vám príde takýto email, nekliknite na žiaden odkaz!

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste do tej či onej služby zabudli heslo a museli ste požiadať o jeho obnovenie. Nový vírus na to ide veľmi podobne. Ten svojich používateľov informuje o tom, že na ich účte Facebook zaznamenal podozrivú aktivitu a preto im zmenil heslo. Email ich ďalej nabáda, aby si heslo pomocou priloženého odkazu znovu obnovili. Odkaz však nesmeruje na Facebook ale na nebezpečný web, z ktorého sa vám do počítača stiahne vírus.

Dostal som rovnaký email. Čo teraz?

Ako odporučil server Živé a server Hoax-Slayer, ktorý na tento problém upozornil, najlepšou ochranou je na takýto email nereagovať a neklikať na žiaden odkaz, ktorý sa v ňom môže nachádzať. Útočníci vám môžu uškodiť len vtedy, ak si stiahnete ich vírus.

Zdroje: HS, Z