Úvod Aplikácie Pozor na nový vírus: Napadá Android, Windows Phone, jailbreaknutý iOS aj Blackberry!

Pozor na nový vírus: Napadá Android, Windows Phone, jailbreaknutý iOS aj Blackberry!

14

Nedávno sa objavil nový vírus, ktorý sa sústredí na mobilné zariadenia. Potvrdili ho v Kaspersky Labs. Nájsť ho môžete na všetkých väčších platformách počnúc Windows Phone cez Android, jailbreaknutých iOS zariadenia a dokonca aj na telefónoch od Blackberry, ak používate aplikácie primárne určené pre systém Andorid. Vírus sa volá „Inception-Cloud Atlas“ a zameriava sa hlavne na diplomatov, vysokých úradníkov a šéfov veľkých firiem.

Nebezpečenstvo vám však hrozí, aj keď ste iba obyčajný človek. Preto odporúčame na čas zvýšiť opatrnosť. Ak máte Android, neinštalujte aplikácie tretích strán. V prípade že máte iPhone, s jailbreakom ešte chvíľu počkajte.

Veľkosť a komplexnosť malvéru naznačuje, že jeho vývoj bol financovaný nejakou vládou. Organizácia, ktorá vírus vyvíjala si dala veľký pozor, aby nebolo možné zistiť, od koho pochádza. Podľa toho čo vieme, po stiahnutí nebezpečného kódu do smartfónu začne nahrávať všetky vaše telefónne hovory, transformovať ich do MP4 a pošle ich na švajčiarsky cloud server CloudMe.

Vírus sa šíri prostredníctvom neoficiálneho updatu WhatsApp. Aktualizujte teda len cez oficiálne Google Play alebo App Store. Najväčšie problémy momentálne má Rusko, Kazachstan, Bielorusko, India a Česká Republika.

Zdroj: PA