Úvod Novinky Android NÁVOD: Ušetrite batériu vypnutím LTE alebo 3G pripojenia

NÁVOD: Ušetrite batériu vypnutím LTE alebo 3G pripojenia

10

Siete LTE sa v poslednom období začali výraznejšie rozširovať aj u nás, pričom len nedávno svoje 4G pokrytie spustil operátor O2 pre viac ako 160 tisíc ľudí v Bratislave a v Košiciach.

Telekom pokrýva až 60 slovenských miest, Orange dokáže zabezpečiť LTE pre takmer 30% populácie.

Primárnou výhodou LTE pripojenia je rýchlosť. Tá je naozaj skvelá, skvelé to však už nie je s dátovými balíčkami operátorov. Obmedzenie rýchlostného limitu pri napr. 2 GB balíčku dokážete spotrebovať naozaj za moment.

LTE samozrejme nie je len o sťahovaní. Rýchlejšie sa nám načítajú stránky, rýchlejšie pracuje vyhľadávanie, aplikácie, ktoré pre svoj chod potrebujú nejaké tie dáta a podobne.

LTE pripojenie je síce momentálne trend, nemusí byť však pre každého. Ak ste boli so svojim 3G pripojením nadmieru spokojní a teraz používate LTE len preto lebo vám to operátor umožnil, možno robíte chybu.

Ušetriť môžete totižto čo-to zo svojej kapacity batérie a predĺžiť si tak výdrž na jedno nabitie.

Samo o sebe, LTE štandard nedrancuje masívne batériu a je relatívne úsporný, avšak pri stabilnom pripojení. Ak ste v oblasti so slabým pokrytím, práve automatické prepínanie z LTE na 3G a naopak dokáže spotrebovať slušné množstvo energie.

Aj keď sa LTE rozširuje, stále je na Slovensku veľké množstvo „hluchých“ miest, kde k tomuto prepínaniu dochádza.

Pre extrémistov tu ešte existuje možnosť prepnúť sa do 2G režimu, ktorý je naozaj úsporný, no zmieriť sa budete musieť s rýchlosťou okolo 128 kbps.

Manuálnu zmenu režimu pripojenia z LTE na 3G je možné previesť v nastaveniach každého smartfónu. V podstate na každom smartfóne je nastavenie vzhľadom na použitie operačného systému Android rovnaké, drobné odlišnosti majú na svedomí len nadstavby a úpravy systému od výrobcov.

Na svojom smartfóne prejdite do nastavení a vyhľadajte položku „mobilné siete“Zvyčajne sa ukrýva pod kartou všeobecných nastavení alebo pod hlavičkou „pripojenia“, „siete“ a pod.

Sketch125135754 Sketch125135723

Ak ste položku mobilné siete našli, zvoľte „režim siete“. V tejto položke sa prepnite z automatického pripojenia LTE na pripojenie WCDMA (3G). Ak túžite iba po 2G pripojení zvoľte položku GSM.

Sketch125135645 Sketch125135517

Samotné nastavenie je pochopiteľne možné kedykoľvek prepnúť naspäť do automatického režimu.

Pohybujete sa v oblasti s LTE pripojením? Ako ste spokojní s jeho používaním?

zdroj: PA