Úvod Novinky Nápad za milión: Obraz sa bude premietať priamo na vašu kožu

Nápad za milión: Obraz sa bude premietať priamo na vašu kožu

29

Zdielne trojice francúzskych vývojárov prišiel veľmi zaujímavý koncept. Štandardný displej v ňom projekt s názvom Cicret nahradil miniatúrnym projektorom. Ten obsah toho, čo si prehliadate premieta priamo na ruku užívateľa, ktorá okrem iného slúži aj ako dotyková plocha. Zatiaľ je to vidina budúcnosti, no autori už teraz začali zháňať veľký objem peňazí.

„Spočiatku to bol len nákres, potom prvý výlisok a teraz je to sen, o ktorý sa s vami chceme podeliť,“ opisujú svoje nadšenie Pascal, Guillame a Nicolas. Oproti terajším inteligentným náramkom je Cicret podstatne iný. Nemá totiž žiaden displej.

Aj napriek svojim kompaktným rozmerom Cicret disponuje malým projektorom, ktorý sa po zatrasení zápästia zapne a začne premietať obraz priamo na predlaktie. To poslúži nie len ako zobrazovacia plocha, ale aj ako dotyková plocha. V malom náramku sa ešte k tomu bude nachádzať osem senzorov, ktoré budú všetky informácie posielať do mikročipu, ktorý ich všetky spracuje.

circet
Inteligentný náramok Circet disponuje miniatúrnym projektorom

Víziou je Cicret používať ako smartfón. Samozrejmosťou by teda mali byť hovory, správy, emaily, hry či aplikácie. Vďaka odolnosti voči vode ho budete môcť použiť napríklad v sprche, pričom so samotným smartfónom bude spárovaný pomocou nízkoenergetického Bluetooth. To však nie je všetko. Vo svojom malom telíčku má totiž skrývať slot pre micro SD kartu, Wi-Fi modul a malý vibračný motorček.

circet-3
Vašu ruku využijete ako displej a zároveň aj ako dotykovú plochu

Aby autori dokázali vyrobiť prvý funkčný prototyp, potrebujú skromných 700 tisíc eur. Ich projekt môžete podporiť priamo na ich webe cez internetovú peňaženku PayPal. To, prečo si pre crowdfunding nevybrali jednu z platforiem, akou je napríklad Kickstarter zatiaľ nie je známe.

Neistá je aj výdrž batérie, keďže tá sa vôbec nespomína. Vzhľadom na to, že do tak útlej konštrukcie by sa veľký akumulátor v žiadnom prípade nezmestil sa zatiaľ nedá predpokladať, že by Circet dokázal vydržať funkčný celý deň.

Vo svete päť či šesť palcových placiek je to ale príjemné osvieženie a pekná vízia do budúcnosti. Čo poviete, dali by ste si taký náramok na zápästie?

Zdroje: M,  DG