Úvod Novinky Bližší pohľad na hackerov, ktorí majiteľom konzol Xbox a PlayStation počas sviatkov...

Bližší pohľad na hackerov, ktorí majiteľom konzol Xbox a PlayStation počas sviatkov spôsobili vrásky na čele

3

Akste majiteľom jednej z novších konzol a cez sviatky ste si niečo skúšali zahrať, je dosť pravdepodobné, že vám tento plán prekazili hackeri. Prezývajú sa Lizard Squad a počas sviatkov sa im podarilo na kolená položiť bezpečnostných technikov z Microsoftu a Sony.

Zaujímavá je hlavne informácia o tom, pomocou akého vybavenia sa im to podarilo. Hackeri totiž tvrdia, že disponujú prístupom k podmorským internetovým káblom a ku „kľúčovému vybaveniu pre smerovanie internetovej prevádzky“, ktoré využili pre spustenie obrovského útoku na servery Sony a Microsoftu. Podľa posledných informácií spoločne začali bombardovať servery starajúce sa o siete Xbox Live a PlayStation Network silou 1,2 terabitov za sekundu. Jednalo sa tak o trojnásobne silnejší útok, než ktorým spomínané služby čelili doteraz.

Mnohí tvrdia, že spustenie DDoS útoku nie sme hackeri a že DDoS útok nie je hackovanie. Bez hackovania však taký obrovský útok nespustíte.“
– člen skupiny Lizard Squad

Momentálne nie je celkom jasné aký silný útok dokážu hackeri zo skupiny Lizard Squad vyvinúť. V rozhovore pre server DailyDot hackeri priznali, že útoky neslúžili na nič iné, len na ich pobavenie a na preukázanie neschopnosti bezpečnostných technikov Sony a Microsoftu. „Mnohí ľudia tvrdia, že nie sme hackeri a že DDoS útok nie je hackovanie. Aby ste spustili útok na takejto úrovni musíte mať obrovský rozpočet, alebo pomocou hackovania získať prístup ku kľúčovému vybaveniu,“ hovorí jeden z hackerov. „Z domáceho počítača taký veľký DDoS jednoducho nespustíte,“ dodal.

O milosť prosil aj internetový magnát Kim Dotcom, známy hlavne vďaka jeho (už zrušenému webu) Megaupload.com, ako aj jeho novému projektu MEGA. Ten hackerom ponúkol 3 000 účtov na ich cloudovú službu. Na oplátku útoky na chvíľu zastali a on sa tak mohol zahrať svoju obľúbenú hru.

Skupina Lizard Squad neskôr prestala útočiť na servery Xbox Live a PSN a svoju pozornosť presunula na sieť Tor. Ich ďalším cieľom majú byť veľké médiá. Podľa niektorých informácií majú v tejto skupine figurovať len traja ľudia, z toho jeden má mať len 13 rokov.

Zdroj: DD