Úvod Novinky Facebookátor: Umelá inteligencia v budúcnosti rozozná, či ste na selfie opití

Facebookátor: Umelá inteligencia v budúcnosti rozozná, či ste na selfie opití

4

Obrovská sociálna sieť plánuje v blízkej budúcnosti aktivovať pokročilú umelú inteligenciu, ktorá by dohliadala a v prípade výskytu i upozorňovala používateľa pred zverejnením #selfie fotky, kde je jeden alebo viacero opitých ľudí. Pôjde o kombináciu špeciálneho algoritmu a učiacej sa technológie.

Informoval tech web wired.com

Na vývoj tzv. virtuálneho asistenta pre Facebook dohliada univerzitný výskumník a odborník na umelú inteligenciu – Yann LeCun.

Predstavte si, že máte inteligentné digitálneho asistenta, ktorý usmerňuje vašu interakciu s vašimi priateľmi a s obsahom na Facebooku,“ prezradil vedec.

Celé by to pritom fungovalo na veľmi jednoduchom princípe. Keďže má napitý používateľ vyššiu tendenciu fotiť narcistické selfie fotografie, ešte pred jej finálnym odoslaním ju zanalyzuje spomínaný asistent, ktorý vyhodnotí, či obsahuje osobu alebo osoby pod vplyvom alkoholu. V prípade, že by bola pozitívna, vyhodí používateľovi – kvôli nevhodnému obsahu – upozornenie s potvrdením, aby to prípadne ďalší deň neľutoval.

Komplexná AI vás taktiež upozorní v prípade, že sa niekto iný snaží zverejniť fotku, na ktorej ste v zábere aj vy.

Ich práca je súčasťou oveľa väčšej snahy smerom k hlbokému učeniu, ktorá má za cieľ automatizovať online úlohy napodobňovaním správania masívnych sietí neurónov v ľudskom mozgu,znie časť textu z webu Wired.

Keby Facebook skutočne niečo podobné uviedol do praxe a neukončil ďalší vývoj, zvládol by asistent nepochybne oveľa viac funkcií, než len analyzovať fotografie.

Zdroj: wired.com via bgr.com; foto: wikimedia.org