Úvod Konkurencia Apple VIDEO: V takýchto krutých podmienkach pracujú ľudia, ktorí nám vyrábajú nové telefóny

VIDEO: V takýchto krutých podmienkach pracujú ľudia, ktorí nám vyrábajú nové telefóny

23

Nato, že naše inteligentné hračky musí niekto vyrobiť pomyslíme len málokedy. Za každým jedným zariadením je však ľudská ruka, ktorá prevažne žije a pracuje v Číne. Investigatívni novinári britskej BBC sa tak rozhodli navštíviť jednu z fabrík, Pegatron, ktorá zo svojich dverí každodenne chŕli tisícky kusov najnovších smartfónov. V tomto prípade sa síce jedná o iPhony, no situácia má byť podobná, ak nie horšia aj vo fabrikách ďalších výrobcov.

Situácia vo fabrike je viac než šokujúca, no prekvapí len málokoho. Všetci, vrátane vedenia či už Apple alebo Pegatronu totiž vedia o tom, že situácia vo fabrikách, v ktorých sa vyrábajú najmodernejšie zariadenia má ideálnej príliš ďaleko. Investigatívni novinári sa dostali až k pracovnej linke, pri ktorej im jeden pracovník priznal, že už bez akéhokoľvek voľna pracuje už 18. deň.

Apple vo svojom vyjadrení tvrdí, že „schrupnúť“ si počas prestávok nie je nič nezvyčajné, no zistenia BBC preveria. Na konci však nezabudli poznamenať, že žiadna iná spoločnosť pre svojich pracovníkov toho nerobí toľko, ako Apple.

https://www.youtube.com/watch?v=9QYaOyUdm8E

Zdroje: PA, BBC, A