Úvod Konkurencia Apple Keď sa jedná o čipy, Apple si najviac rozumie so Samsungom. Ten...

Keď sa jedná o čipy, Apple si najviac rozumie so Samsungom. Ten im poslal testovacie kusy A9, určené pre iPhone 7

4

Apple mal podľa niekoľkých zdrojov obdržať prvú várku testovacích čipov pre budúcoročné zariadenia, s označením A9. Tie mal vyrobiť v jednej z najmodernejších fabrík, ktorú za 4 miliardy dolárov postavil v americkom Austine (Texas).

Apple si u Samsungu objednal veľké množstvo čipov aj preto, lebo ako jediný ich masovo dokáže vyrábať 14 nm FinFET procesom, zatiaľ čo TSMC čipy dokáže vyrábať len 16 nm výrobným procesom. Čipy založené na 14 nm výrobnom procese budú schopní masovo produkovať až od druhej polovice budúceho roka. Výroba by sa tak v druhej polovici 2015 mohla rozdeliť medzi obe spoločnosti. To však nie je to, čo nás zaujíma. Dôležité je to, čo prinesie nová generácia čipu, keďže v mnohých prípadoch diktuje aj to, akým smerom sa vyberú aj čipy určené pre Android zariadenia.

Čím menší čip (aktuálny Apple A8 je vyrobený 20 nm procesom), tým menšia spotreba energie. 14 nm čipy by mali priniesť 20-percentný nárast výkonu a o 35 percent nižšiu spotrebu energie, čo poteší asi všetkých z nás. Spoľahnúť sa môžeme aj na posun vpred z hľadiska grafického čipu a ďalších súčastí, ako napríklad co-procesoru či konektivity.

Zdroje: PA, ET, PL