Úvod Novinky Google Porovnanie najlepších tabletov roku 2014: Ktorý sa najviac oplatí?

Porovnanie najlepších tabletov roku 2014: Ktorý sa najviac oplatí?

34

Nedávno sme písali o najlepších smartfónoch, ktoré boli predstavené v roku 2014. Rozhodli sme sa, že tentokrát vám prinesieme náš názor na 5 najlepších tabletov. Počas roku 2014 sa výrobcovia posnažili a na trh uviedli niekoľko kvalitných modelov, z ktorých si môžete vyberať. My sme sa zamerali na špecifikácie, dostupnosť a hlavne cenu. V prípade, že neviete, čo kúpiť na Vianoce svojim blízkym, môžete sa inšpirovať.

Sony-Xperia-Z2-tablet-1

Sony Xperia Z2 tablet

Sony na jar spolu so svojou vlajkovou loďou predstavil ešte jedno zaujímavé zariadenie. Sony Xperia Z2 tablet bol v tej dobe v podstate najlepší tablet s Androidom a aj dnes len ťažko nájdete niečo lepšie.

Ponúka procesor Snapdragon 801 taktovaný na 2,3 GHz spolu s grafikou Adreno 330, 3 GB pamäte RAM a hlavne 10,1″ full D (1920 x 1200p) displej. Iste, full HD rozlíšenie na dnešné pomery nie je zrovna high-end a to dvojnásobne platí v kategórii veľkých tabletov, no panel od Sony rozhodne nie je na zahodenie. TRILUMINOUS displej ponúka krásne farby a raster nie je zas až tak viditeľný.

To však nie je všetko. Xperia Z2 Tablet ponúka okrem iného aj certifikáciu IP 67. To znamená, že menšia kúpeľ mu rozhodne neuškodí. Zaujať vás môže aj štíhly dizajn a hrúbka len 6,4 mm. S tým ide ruka v ruke menšia batéria, no tá v Xperia Z2 Tablet rozhodne nesklame.

Xperia Z2 Tablet si dnes môžete kúpiť len za 362 eur.

V prípade, že chcete niečo menšie, pre vás v Sony pripravili tablet s 8,4″ ulhlopriečkou a prakticky rovnakými špecifikáciami.

Sony Xperia Z3 Tablet zoženiete už za 335,50 eur.

tab-8-4

Samsung Galaxy Tab S 8.4

Samsung nedávno predstavil nové high-end tablety z línie Tab S, ktoré sa pýšia kvalitným QHD displejom. Konkrétne Galaxy Tab S 8.4 a 10.5 so skutočne zaujímavými špecifikáciami.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 ponúka v prvom rade 8,4″ QHD (2560 x 1600p). S ostrosťou obrazu teba rozhodne nebudete mať problémy, rovnako ako s posunom farieb alebo čiernou, ktoré je v tomto prípade skutočne čierna a nie podsvietené pozadie. Tablety z línie Tab S totiž ponúkajú Super AMOLED displeje, ktoré dokážu jednotlivé pixely úplne zhasnúť a vy si tak môžete užívať veľmi pekné farby.

Galaxy Tab S 8.4 je vybavený osemjadrovým procesorom Exynos 5 Octa 5420 s taktom 4 x 1,9 GHz a 4 x 1,3 GHz, grafikou Mali-T628 MP6, 3 GB pamäte RAM a 8 Mpix zadným fotoaparátom (ak to niekoho zaujíma). Predný fotoaparát dostal 2,1 Mpix senzor.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 dnes stojí 365 eur.

V prípade, že máte záujem o niečo väčšie s AMOLED displejom, odporúčame Samsung Galaxy Tab S 10.5 s prakticky rovnakými špecifikáciami a 10,5″ displejom za 454 eur.

Existujú aj LTE verzie s procesorom Snapdragon 800, ktoré sú približne o sto eur drahšie (Tab S 8.4, Tab S 10.5).

V prípade, že chcete niečo lacnejšie no máte záujem o výkon, poobzerajte sa po líniách Galaxy Tab Pro a Galaxy Note Pro.

Xiaomi-mipad

XiaoMi MiPad

V našom zozname rozhodne nemôže chýbať prvý tablet od čínskeho výrobcu XiaoMi. Nenechajte sa zmiasť, toto je tá kvalitná Čína. Poviem to asi takto. Ak ste vždy snívali o kvalitnom iPade Mini s Androidom, toto je to pravé zariadenie pre vás. XiaoMi MiPad sa totiž na spomínaný výrobok od Applu až podozrivo podobá, požičal si však schránku z iPhonu 5C. Výsledkom je jeden z najlepších tabletov roku 2014.

XiaoMi MiPad ponúka 7,9″ displej s pomerom strán 4:3 a čudným rozlíšením 2048 x 1536 pixelov (326 ppi) alá Apple Retina. S obrazovkou by rozhodne nemali byť problémy, rovnako ako so štvorjadrovým procesorom Tegra K1 (32-bit) od Nvidie, ktorý je taktovaný na 2,2 GHz. Najväčšou výhodou tohto procesora je však vstavaná grafika, ktorá pozostáva zo 192 jadier Kepler. S náročnými hrami teda rozhodne nebudete mať problém. Za zmienku stoja aj 2 GB pamäte RAM a slot na Micro-SD kartu (do 128 GB). Čo sa týka operačného systému, zariadenie momentálne beží na 4.4.2 KitKat, no malo by dostať aktualizáciu na 5.0 Lollipop.

XiaoMi MiPad si môžete kúpiť už za 260 eur (16 GB), no my vám skôr odporúčame verziu so 64 GB pamäte za 290 eur.

shield

Nvidia Shield Tablet

Ak nás tento rok niečo prekvapilo, bola to práve Nvidia so svojím novým tabletom, ktorý vyzerá skutočne zaujímavo. 8″ full HD (1920 x 1200p) displej, 2 GB pamäte RAM a procesor Tegra K1 (32 bit) so 192 grafickými jadrami Kepler zaručuje, že sa rozhodne nebudete nudiť. Obzvlášť, ak si stihahnete nejaké super graficky náročné hry, na ktoré je Nvidia Shield Tablet ako stvorený.

Nový tablet od Nvidie ďalej ponúka aj stylus so senzorom. Zaujímavá je aj kovová konštrukcia so stereo reproduktormi na prednej strane. Na druhej strane, trochu zamrzí slabá výdrž batérie. Neodporúčame teda vychádzať z domu na dlhšie cesty bez nabíjačky.

Nvidia Shield Tablet môžete mať už za 288 eur (16 GB + Micro-SD slot).

iPad Air 2

iPad Air 2

Nakoniec sme sa rozhodli do nášho zoznamu zaradiť nový iPad Air 2. Druhá generáciu Air tabletov od Applu priniesla skutočne zaujímavé a výkonné zariadenie.

Tablet ponúka 9,7″ Retina displej s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov. Prekvapivo, Apple sa rozhodol využiť 2 GB pamäte RAM a za zmienku stojí aj trojjadrový procesor A8X vyrobený 64-bit architektúrou. Na zadnej strane nájdete 8 Mpix fotoaparát s optikou z minuloročného iPhonu a vpredu sa na vás díva HD face time kamera. Pod týmto pekným pomenovaním sa ukrýva 1,2 Mpix fotoaparát.

Tablety však nie sú na fotenie, ale na prehliadanie internetu, pozeranie filmov a videí, čítanie, hranie hier a odpisovanie e-mailov. Toto všetko nový iPad zvláda bez väčších problémov, viac však nečakajte. A aby sme nezabudli, iPad Air 2 má v tlačidle domov zabudovanú čítačku odtlačkov prstov.

Zariadenie je zabalené do peknej hliníkovej konštrukcie s ultratenkým dizajnom. Ak je vaším snom skryť svoj tablet za ceruzku, s novým iPadom to ide (z obmedzeného množstva uhlov). Každopádne, nový iPad Air v súčasnosti patrí medzi najlepšie tablety na svete. Z veľkej časti aj vďaka operačnému systému iOS 8, ktorý zaisťuje plynulý chod a svižnosť na každej úrovni. Žiadne lagy.

iPad Air 2 môžete mať už od 575 eur (64 GB). Na trhu je aj 16 GB verzia za 466 eur, tú však zo zjavných príčin neodporúčame.

nexus9-3-1200-w

Nexus 9

Do nášho zoznamu najlepších tabletov 2014 sa dostal aj Nexus 9 od HTC a Googlu. Tento tablet však momentálne na Slovensku nezoženiete, preto ho spomíname len okrajovo.

Nexus 9 ponúka, podobne ako iPady a Xiaomi MiPad, displej s pomerom strán 4:3 a rozlíšením 2048 x 1536 pixelov. Tentokrát však ide o LCD panel s uhlopriečkou deväť palcov. Tablet poháňa 64-bit procesor Tegra K1 a 2 GB pamäte RAM. Zariadenie má ďalej predné stereo reproduktory a za zmienku stojí aj hliníkový rámik na bočných stranách.

Najdôležitejší je však pri tomto zariadení operačný systém. Keďže pochádza priamo od Googlu, Nexus 9 ponúka čistý Android 5.0 Lollipop a ďalšie aktualizácie dostanete medzi prvými.

Nexus 9 sa momentálne predáva za približne 400 dolárov. Keď príde na Slovensko, budeme vás o tom informovať. Našu recenziu na Nexus 9 nájdete v tomto článku.

Tak a toto je naša pätica (šestica) najlepších tabletov, ktoré boli predstavené v roku 2014. Súhlasíte s našim zoznamom, alebo vám v ňom nejaké zariadenie chýba? Napíšte nám to do komentárov.