Úvod Výrobcovia LG Vyvinuli displej, ktorý sa dá ohnúť ako papier: Z telefónu vďaka nemu...

Vyvinuli displej, ktorý sa dá ohnúť ako papier: Z telefónu vďaka nemu spravíte tablet!

22
Skladací displej

Naveľtrhu Display Innovation 2014 v japonskej Yokohome sa predstavovali nové technológie, ktoré sa týkajú zobrazovacích panelov.

Svoju novinku tam predstavila aj spoločnosť Semiconductor Energy Laboratory (SEL). Tá ukázala svoj nový 8,7-palcový Super AMOLED displej, ktorý môžete ohnúť ako papier. Čo sa jeho špecifikácií týka, jedná sa o Full HD panel s pixelovou hustotou na palec 254ppi.

SEL už dávnejšie predstavila menší, 5,9-palcový 720p displej, ktorý však nepodporoval ovládanie dotykom. To sa s novinkou zmenilo. Podľa dostupných informácií ho v testoch ohli viac než 100 000-krát a zobrazovací panel sa nepoškodil, ani sa neznížila kvalita reprodukcie farieb. Flexibilný displej je založený na technológii organických svetlo-emitujúcich diód (OLED).

Displej sa dá ohnúť. Priemer ohnutia sú podľa výrobcu 2 centimetre
Displej sa dá ohnúť. Priemer ohnutia sú podľa výrobcu 2 centimetre; foto: DailyMail

Momentálne nie je jasné, kedy sa prvé kusy dostanú do komerčne dostupných produktov, ako napríklad do telefónov, tabletov či elektronických čítačiek.

Prototyp telefónu, v ktorom sa skrýva poskladaný displej
Prototyp telefónu, v ktorom sa skrýva poskladaný displej; foto: DailyMail

Ohybné displeje sa stávajú čoraz populárnejšími. LG nás v júli obdaril obrovským 18-palcovým displejom, pričom do budúcna si trúfa až na 60-palcové jednotky. Spomenúť samozrejme musíme aj jeden z najnovších smartfónov od Samsungu – Galaxy Note Edge, ktorého pravá strana je pokrytá zahnutým displejom.

LG ešte v júli predstavil 18-palcový displej, ktorý sa dá zrolovať
LG ešte v júli predstavil 18-palcový displej, ktorý sa dá zrolovať

Či sa v budúcnosti dočkáme telefónu, alebo tabletu, ktorý si skutočne rozbalíme ako noviny prirodzene nevieme, no myšlienka je to pekná.

note-edge
Samsung Galaxy Note Edge má na pravej strane zahnutý displej
Zdroje: GA, DM