Úvod Novinky TOP 12 lacných smartfónov pre začiatočníkov

TOP 12 lacných smartfónov pre začiatočníkov

8

Keď sa jedná o smartfóny, mnohí vo svojom rozpočte nenájdu tak astronomické sumy, ktoré si za svoje najnovšie modely pýtajú rôzni výrobcovia. To je samozrejme pochopiteľné. Aký telefón by si však mali vybrať? Starú Nokiu, alebo existujú nejaké lacnejšie smartfóny, ktoré sú vhodné ako pre začiatočníkov či ľudí s menším rozpočtom? Poďme sa na to pozrieť.

Nižšie nájdete niekoľko smartfónov, ktoré síce nie sú extrémne lacné, zároveň sa však nedajú nazvať pridrahými. Ponúkajú dostatočný výkon pre základné aplikácie, fotoaparát dosť dobrý na momentky a aj príjemné dizajny, z ktorých si vyberie asi každý.

 

huawei-y530

12 – Huawei Ascend Y530 – cena od 86,48€

Kúpiť si smartfón za 86 eur bolo ešte pred niekoľkými rokmi nemysliteľné. Vďaka ponuke od Huawei za svoje peniaze dostanete jeden z najväčších displejov, svižný procesor Snapdragon 200 a 5 Mpx fotoaparát.

 

galaxy-siii-mini

11 – Samsung Galaxy S III mini – cena od 115€

Samsung Galaxy S III mini je dvojročné zariadenie, ktoré vyrába najväčší výrobca Android smartfónov na planéte. Od 115€ dostanete zariadenie s 4-palcovým displejom v kompaktnom tele, dvojjadrový 1 GHz procesor s 1 GB RAM a 5 Mpx fotoaparátom.

 

zenfone-4.fw

10 – Asus Zenfone 4 – cena od 127€

Na to, aký je tento zázrak od taiwanského výrobcu Asus lacný, ponúka relatívne dobré vybavenie. Na palube sa nachádza 4-palcový displej, Android 4.3 Jelly Bean, ktorý Asus čoskoro zaktualizuje na novší Android 4.4KitKat, 1 GB RAM, sloty pre dve SIM karty a 5 Mpx fotoaparát.

 

moto-e

9 – Motorola Moto E – cena od 104€

Motorola Moto E svoje základy postavila na obrovskom úspechu jej väčšieho súrodenca, Moto G. Na rozdiel od Moto G je však ešte lacnejšia. Za svoje peniaze pritom dostanete 4,3-palcový displej, dvojjadrový 1.2 GHz procesor a 5 Mpx fotoaparát.

 

lg_l_bello

8 – LG L Bello – cena od 161€

Nový LG L Bello so sebou síce prináša vyššiu cenu, no tá sa odrazila na krajšom dizajne, rýchlejšom procesore (Snapdragon 400) a kvalitnejšom 8 Mpx fotoaparáte. Jeho nevýhodou je relatívne malé rozlíšenie na 5-palcovom displeji. Predsa len, 854 x 480 je rozlíšenie, na ktoré sme boli zvyknutí tak pred tromi-štyrmi rokmi. Pri tak lacných smartfónoch sa však treba pripraviť na to, že niečo budete musieť prekusnúť a v prípade LG L Bello je to práve nižšie rozlíšenie. Svoju slabú stránku však zariadenie skvele vyvážilo veľkou 2 540 mAh batériou, ktorá vám hravo vydrží dva dni.

 

moto-g

7 – Motorola Moto G (2013) – cena od 162€

Čo sa stane, keď skombinujete 4,5-palcový 720p HD displej, výkonný štvorjadrový procesor Snapdragon 400, slušný 5 Mpx fotoaparát a takmer najnovší operačný systém? Dostanete Moto G, samozrejme. Jedná sa o jedno z najúspešnejších zariadení minulého roku a jedno, ktoré odporúčame všetkými desiatimi. Na výber už v niektorých štátoch máte aj novší model z roku 2014, no ani tento lacnejší model ešte netreba odpisovať.

 

Huawei-Ascend-G6

6 – Huawei Ascend G6 – cena od 138€

Huawei sa od konkurencie vo svojej cenovej kategórii líši tým, že si viac zakladá na dizajne. Na Slovensku je dokonca ešte o niečo lacnejší než konkurenčný Moto G, za čo dostanete 4,5-palcový IPS displej, 1.2 GHz štvorjadrový procesor, 8 Mpx zadný a 5 Mpx predný fotoaparát skvelý pre dnešnú ‘selfie’ generáciu.

 

redmi-1s

5 – Xiaomi Redmi 1S – cena od 166€

Nový Xiaomi (výslovnosť: ‘šao-mi’) Redmi 1S od čínskeho výrobcu, ktorý bol na malú chvíľu tretím najväčším výrobcom na svete ponúka výkonný hardvér a príjemný softvér. Zariadenie beží na staršom Android 4.3 Jelly Bean, no netreba zabúdať, že Xiaomi naň nainštaloval svoje vlastné používateľské rozhranie MIUI, ktoré nie len vyzerá pekne, ale zároveň je plné užitočných funkcií. Redmi 1S ponúka 5-palcový 720p displej a 8 Mpx fotoaparát.

 

asus_zenfone_4

4 – Asus Zenfone 5 – cena od 179€

Zenfone 5 je jedno z najdrahších zariadení dnešného výberu, no má na to dobrý dôvod. Za svoje peniaze totiž dostanete nadštandardné 2 GB operačnej pamäti RAM pre rýchlejší chod zariadenia, ako aj veľký 5-palcový displej s rozlíšením 1 280 x 720, 8 Mpx fotoaparát a v krátkej budúcnosti aktualizáciu na Android 4.4 KitKat.

 

xperia-m2

3 – Sony Xperia M2 – cena od 165€

Xperia M2 od Sony v žiadnom prípade nie je perfektné zariadenie. Čo však z neho robí zaujímavú voľbu je jej cena. Za svoje peniaze totiž dostanete 4,8-palcový qHD displej, procesor Snapdragon 400, pekný dizajn. Okrem toho, Xperia M2 vám na jedno nabitie vydrží takmer celé dva dni prevádzky, čo sa o jej konkurencii v mnohých prípadoch tvrdiť nedá.

 

xiaomi-mi3

2 – Xiaomi Mi3 – cena od 274€

Posledné dve priečky sme sa rozhodli obsadiť zariadeniami, ktoré sú v porovnaní s predošlými tipmi síce podstatne drahšie, neporovnateľne lepšie. Jedným z nich je Xiaomi Mi3, minuloročná vlajková loď čínskeho výrobcu, ktorú si po celom svete zamilovali milióny ľudí. S jeho 5-palcovým Full HD (1 920 x 1 080) displejom prekrytým Gorilla Glass 3, 2 GB operačnou pamäťou RAM, 16 GB vnútornou pamäťou, 13 Mpx zadným a 2 Mpx predným fotoaparátom uspokojí aj tých náročnejších používateľov.

 

nexus-5

1 – Nexus 5 – cena od 324€

Áno, vieme. Mnohí z vás možno nesúhlasia s tým, aké zariadenie sme vybrali na prvú priečku. Popravde, všetky zariadenia v tomto zozname by mohli byť na prvej, alebo akejkoľvek inej priečke, keďže vybrať si musíte skutočne len podľa toho, ako hlboko do vrecka si môžete siahnuť.´

Je veľká škoda, že Google nakoniec nepredstavil aktualizovanú verziu Nexus 5, no aj jeho verzia z minulého roku je extrémne dobrá voľba. Podobne ako aj Xiaomi Mi3 aj Nexus 5 poháňa výkonný štvorjadrový procesor Snapdragon 800. K dispozícii budete mať 4,95-palcový Full HD displej a samozrejme úplne najnovší Android 5.0 Lollipop, ktorý by mal na Nexus priletieť do niekoľkých dní.

 

Možností je ďaleko viac

Android je však rôznorodý a veľmi pestrý operačný systém, ktorý podporujú skutočne najrôznejšie zariadenia. Spomenúť musíme napríklad Meizu MX3, ktorý sa začal predávať v O2 za 299€, Nexus 4, ďalší kvalitný smartfón s najnovším Androidom či OnePlus One, ktorý vďaka svojej hardvérovej a softvérovej výbave dostal viac než kladné hodnotenia.

Zoznam to teda v žiadnom prípade nie je definitívny, na trhu sa nachádza mnoho iných kvalitných smartfónov. Ktorý by ste začiatočníkom, alebo ľuďom, ktorí na telefón nechcú minúť celé svoje úspory odporučili?

Zdroj: PA