Úvod Novinky Sony: Smartfóny Xperia neodosielajú na čínsky server žiadne dáta

Sony: Smartfóny Xperia neodosielajú na čínsky server žiadne dáta

1

Pracovník podpory zákazníkom na oficiálnom fóre spoločnosti Sony prezradil, že používatelia z neželaného priečinku a čínskeho servera strach mať nemusia. Ide údajne iba o neškodnú aktivitu lokalizačnej služby, ktorá je určená i pre ázijských zákazníkov. 

Strach pre špehovaním od čínskej vlády by tak mal byť v konečnom dôsledku neopodstatnený. Kontakt so serverom z tejto krajiny nie je v tomto prípade podľa Sony žiadnym nebezpečenstvom, a už vôbec za ním nestojí ‚super-tajný‘ spyware. Rovnako sa tam neodosielajú žiadne citlivé dáta či iné osobné informácie.

Priečinok baidu (zdroj: talk.sonymobile.com)
Priečinok baidu (zdroj: talk.sonymobile.com)

Máme spätnú väzbu od chalanov z vývojárskeho tímu. Môžem potvrdiť, že mobily Xperia nezbierajú žiadne používateľské dáta na prenos do Baidu. MyXperia aplikácia podporuje ako službu Google Cloud Messaging, tak i štruktúru Baidu Push Notification, rovnako ako aj veľa iných aplikácií od tretej strany, vďaka čomu môžeme poskytnúť podporu pre čínskych zákazníkov a aj pre ostatných z iných krajín. Obe služby sa automaticky inicializujú, keď prvý krát aktivujete MyXperia. Aktivita IP súvisí s (push) notifikačným systémom Baidu, čo je očakávané správanie pre túto aplikáciu.

Priečinok s názvom čínskeho vyhľadávacieho giganta vyvolal posledné dni vo verejnosti poriadny rozruch. Ten sa však vraj vytvára v úložisku novších smartfónoch Xperia vždy, keď používateľ aktivuje službu MyXperia. Nejde teda, podľa slov jedného zo zamestnancov japonskej spoločnosti, o žiadny sledovací nástroj, a to aj napriek tomu, že spomínaný priečinok klasickou cestou zatiaľ trvalo nevymažeme.

Softvér a služba MyXperia slúži na lokalizáciu či vzdialenú správu stratených alebo odcudzených Xperia zariadení.

Aj ES FileExplorer

Obdobný problém má ale i ES FileExplorer, cez ktorý nedokázal jeden z návštevníkov fóra xda-developers.com nájsť .xlm súbor pod názvom ‚baidu‘, ktorý má podľa všetkého na svedomí inštalácia a používanie tejto obľúbenej Android aplikácie. Súbor však našiel vo svojom smartfóne iba cez integrovaného správcu súborov v CyanogenMod 11.

Zdroj: talk.sonymobile.com via androidpolice.com