Úvod Novinky Sony predstavil nový 21 Mpx IMX230 senzor: 192-bodový autofokus a viac

Sony predstavil nový 21 Mpx IMX230 senzor: 192-bodový autofokus a viac

6

Sony práve predstavil novinku, z ktorej sa môže stať úplne najlepší fotoaparát na smartfónoch vôbec. Jedná sa o 21 Mpx senzor s označením IMX230.

Spoločnosť úplne prvýkrát v senzore určenom pre použitie v smartfónoch pre automatické zaostrenie využila fázovú detekciu obrazu. Je to technológia, ktorú doteraz využívali hlavne v tzv. bezzrkadlovkách, na ktorých je možné meniť objektívy. So 192-dovovým autofokusom by mali byť objekty, ktoré sa budú pohybovať vždy zaostrené. Sony verí, že fotografiám, ktoré boli rozmazané kvôli pomalému zaostreniu bude navždy koniec.

sony-imx230
Spoločnosť predstavila 21 Mpx senzor, pracuje aj na 16 Mpx jednotke

Okrem toho, nový Exmor RS IMX230, nie len že dokáže natáčať HDR video vo 4K, ale aj fotiť HDR fotografie, opäť v reálnom čase, tak ako tomu je na Galaxy S5 či Note 4. Výhodou HDR je fakt, že z tmavé časti fotky zosvetlí a príliš svetlé časti fotografie naopak stmaví.

af
Nový AF systém používa 192 bodov

Spoločnosť ďalej poznamenala, že vyrobí aj 16 Mpx verziu toho istého senzoru, ktorá sa bude hodiť do mid-range zariadení. 21 Mpx senzor IMX230 je veľký 1/2.4“ čo je o niečo menej než senzor v Z3, ktorý je veľký 1/2.3“. Rozdiel vo veľkosti je však zanedbateľný.

Už teraz sa nevieme dočkať, ako si 20 miliónov pixelov veľkých len 1,12 mikrónov poradí s rôznymi podmienkami či už v ideálnom osvetlení, alebo v takmer úplnej tme. IMX230 teda znie veľmi zaujímavo. Je ale otázne či ho Sony stihne zakomponovať do novej Xperia Z4, keďže s masovou produkciou by mal začať až v apríli 2015.

Zdroje: Tlačová správa, PA